Autoritățile din sănătate vor să reglementeze vârsta până la care părinții pot insista să fie lăsați la spital alături de copii. Într-un proiect de hotărâre pentru modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, se propune vârsta de 10 ani, iar pentru copiii cu dizabilitate sau grav bolnavi – 18 ani.
Astfel, urmează să fie asigurată spitalizarea împreună cu mama, tata sau tutorele, alți membri de familie, bunicul sau bunica pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 10 ani. De asemenea, pentru îngrijirea copilului care suferă de maladie oncologică, a copilului cu dizabilitate sau care este grav bolnav (cu aviz medical de îngrijire suplimentară) – până la vârsta de 18 ani.
Totodată, va fi asigurată spitalizarea împreună cu asistentul personal al persoanelor cu dizabilități intelectuale şi persoanelor cu dizabilități locomotorii severe.
Prin acelaşi proiect se propune includerea în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală a precizării privind prescrierea de către medicul de familie, prin bilet de trimitere, a serviciilor de înaltă performanță pentru confirmarea, infirmarea sau diferențierea diagnosticului în scop profilactic, de tratament şi supraveghere, inclusiv de reabilitare.
Volumul serviciilor medicale la nivel de asistență medicală specializată de ambulator se propune să fie completat cu servicii de confecționare şi instalare a protezelor oro-maxilo-faciale individuale şi protezelor oculare pacienților cu anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, indiferent de etiologie, de către medicii oncologi, inclusiv pentru pacienții cu defectele regiunii capului şi gâtului pe motiv de tumori.