Aţi invitat prietenii și familia în seara de Revelion? Atunci masa din acea seară devine o adevărată provocare pentru orice gospodină. Aflați cum trebuie aranjată corect masa de sărbătoare.
Pentru aranjarea mesei de Revelion este nevoie de un serviciu masă pentru 12 persoane, în componența căruia intră toate farfuriile necesare. Trebuie să știți, că fiecare fel de mâncare își are locul pe masă și vesela specială. Sunteți confuză la acest capitol? Noi vă spunem cum să aranjați masa de sărbătoare, astfel încât aceasta să fie frumoasă și elegantă.
Cum trebuie servite aperitivele?
Gustările reci din pește sau carne, tartinele, canape, legumele proaspete sau fierte trebuie servite în farfurii mici. Diametrul acestora este cca 200 mm.
Felul întâi
Dacă ați inclus în meniu felul întâi,aranjați pe masă farfuriile adânci. Supa, borșul, zeama sau soleanka se toarnă într-un bol special, după care se servește fiecare oaspete. Iar bulionul se toarnă în cești speciale cu două tortițe.
Pentru bucate calde
Cartofii prăjiți sau fierți, alte garnituri din legume sau bucatele calde din pește sau carne se aranjează pe o farfurie specială cu diametrul de 240 mm. În aceasta la fel se poate de servit colțunașii sau pelimeni.
Mâncăruri speciale
Orice serviciu masă are farfurii de formă ovală pentru scrumbie. Untul la fel își are farfuria sa cu un capac, iar ouăle fierte – suporturi. Un vas mic cu toartă este perfect pentru servirea sosurilor.
Farfuria de pâine
Pe aceasta poate fi aranjată pâinea, diverse chifle, brioșe, plăcinte, tortul, prăjiturile și alte copturi. Diametrul acestei farfurii este de 175 mm. Aceasta poate fi utilizată, drept suport pentru vasul cu sos sau salatieră.
Iar pentru înghețată...
Ați decis să vă bucurați oaspeții cu înghețată, dulceață sau blinii? Pentru astfel de bucate se potrivește perfect vasul sub formă de ceașcă pe picior mic și farfuria pentru desert. Fructele sau salatele din fructe la fel pot fi servite pe aceste farfurii.