O descoperire uluitoare a fost făcută recent de oamenii de știință, care afirmă că bebelușii practică în gând diferite cuvinte cu câteva luni înainte să spună pentru prima data „mama” sau „tata”. Anumite zone ale creierului sunt asociate cu motorul de planificare a cuvintelor până la 7 luni, chiar dacă în general, micuții nu vorbesc până la vârsta de un an.
"Găsirea modului de activare a zonelor esențiale din creierul bebelușilor atunci când ei doar îi ascultă pe cei din jur este un procedeu important. Creierul bebelușilor încearcă, încă de la 7 luni, să găsească o modalitate prin care să-și dea seama cum să facă mișcările corecte pentru a reproduce cuvinte", spune autorul studiului, Patricia Kuhl, co-director la Institutul de Învățare și Științe Creierului de la Universitatea Washington.
Bebelușii încep să-și dezvolte limbajul încă de la o vârstă foarte fragedă
Cercetătorii au descoperit că micuții pot înțelege cuvintele încă de la 6 luni. Până la 7 luni, copiii pot distinge diferite sunete ale limbajului. Adică pot înțelege dacă cineva vorbește în engleză sau într-o altă limbă. Dar până la un an, bebelușii se concentrează pe sunetele pe care le aud în jurul lor. Oamenii de știință nu au încă o imagine clară despre tranziția creierului de la ascultare la vorbire, pentru a se focusa pe o anumită limbă.
Practica este mama învățăturii
Pentru a afla mai multe despre această tranziție, Kuhl și colegii ei au studiat 57 de bebeluși, care aveau între 7 luni și 11-12 luni. Pentru acest lucru, au folosit un scanner pentru creier. Cercetătorii s-au „jucat” cu silabe precum „da”, atât în ceea ce-i privește pe bebelușii care s-au născut în familii în care se vorbește engleza, cât și pe bebelușii care s-au născut în familii în care se vorbește spaniola. Astfel, au măsurat cum se activează zonele din creier care conduc la momentul în care bebelușii încep să vorbească. Practic, atunci când au fost stimulați, bebelușii și-au mărit viteza în privința vorbirii cu multe luni înainte să poată spune primele cuvinte, potrivit cercetătorilor.
La 7 luni, motoarele de planificare a vorbirii au fost activate pentru bebelușii din ambele familii, dar bebelușii de 11-12 luni au fost mai receptivi când au auzit sunete nefamiliare. Echipa de cercetători a emis, așadar, ipoteza că bebelușii de aproape un an au lucrat, în esență mai mult și i-au ajutat pe oamenii de știință să prezică cu ce sunete nefamiliare să-i înconjoare. Cercetătorii au spus că motoarele de planificare privitoare la regiunile din creierele bebelușilor joacă un rol important în tranziția celor mici pe limba nativă. Noile rezultate au arătat cât de important este să le vorbești bebelușilor, chiar dacă ei nu-ți pot raspunde la început.
"Atunci când ne auzeau pe noi vorbind, își exersau creierul. Acest lucru este dincolo de ceea ce credeam noi că se întâmplă atunci când vorbim cu bebelușii", a mai spus Kuhl. Creierele bebelușilor se pregătesc să reacționeze prin practicarea modului de a vorbi, chiar de dinainte de a spune primele cuvinte.