mamaplus

Cum previi apariția eritemului fesier la bebeluși și ce metode de tratament există?

-
//
09.04.2021

Piatra de temelie pentru prevenirea deshidratării pielii o constituie cremele/loțiunile balsam pentru corp și față. Optează pentru un produs emolient, hipoalergenic, special conceput pentru bebeluși. Sunt de evitat loțiunile sau cremele foarte parfumate, cu lista lungă de ingrediente chimice pe etichetă. În cazul în care bebelușul are deja eczeme sau iritații, este bine să te adresezi unui medic dermatolog pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Baia și îngrijirea pielii

Apa și săpunul utilizate necorespunzător usucă puternic pielea bebelușului iarna. Baia bebelușului trebuie făcută o singură dată pe zi, seara, înainte de culcare. Băița nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute. Apa va fi la o temperatură de 37 de grade. Dacă folosești apă mai fierbinte sau mai rece nu faci decât să agresezi bariera cutanată. Alege un gel de duș hidratant și adaptat pielii bebelușului. Gelurile de duș cremă sunt alternative excelente la săpunurile dure care usucă pielea. Obligatoriu, după baie, trebuie să aplici pe tot corpul o cremă emolientă fără parfum, parabeni sau coloranți.

Schimbarea scutecului

Pielea din zona scutecului, deși pare bine acoperită, este predispusă de asemenea la deshidratare și iritații în sezonul rece. Schimbatul scutecelor trebuie să se facă ori de câte ori este necesar, cât mai curând posibil după umezire sau murdărire. Însă unele forme de eritem fesier (iritație de scutec) pot fi rezultatul alergiilor sau sensibilității la chimicalele conținute de scutece. Pentru a proteja pielea sensibilă a bebelușului poți opta pentru scutece eco, fabricate din materiale biodegradabile, blânde cu pielea, sigure și confortabile.

O sănătate bună pentru pielea bebelușului iarna este obținută prin respectarea următoarelor măsuri preventive:

  • Evitați produsele care conțin parfumuri, conservanți, alcool.
  • Optați pentru produse hipoalergenice, pe bază de ingrediente naturale.
  • Hidratați pielea bebelușului după fiecare baie.
  • Evitați căldura uscată în casă. Utilizați un umidificator și aveți grijă că nivelul de umiditate din locuință să fie între 35 și 45%.
  • Asigurați-vă că bebelușul este suficient de bine hidratat, alăptați-l ori de câte ori cere acest lucru. Dacă sunteți în etapa de diversificare, oferiți-i o cantitate de apă suficientă pentru vârsta micuțului.
  • Nu ezitați să cereți sfatul medicului atunci când bebelușul se confruntă cu eczeme și iritații care nu pot fi ținute sub control prin măsurile enumerate anterior.

Plimbarea bebelușului în zilele reci

Indiscutabil, petrecerea a cât mai mult timp în aer liber reprezintă un beneficiu pentru sănătatea bebelușului. Iarna nu face excepție, dar durata ieșirilor la plimbare trebuie adaptată condițiilor meteorologice. Vor fi evitate plimbările atunci când plouă abundent, când bate vântul, este ceață groasă, este viscol sau temperaturile sunt sub 0 sau -5 grade Celsius.

Pentru a preveni uscarea și crăparea pielii din zonele expuse la aer rece, aplicați o cremă hidratantă sau cold cream pentru bebeluși. Se recomandă protejarea feței, mai ales în zona gurii, obrajilor și nasului, dar și a mânuțelor.

Copilul trebuie îmbrăcat adecvat, cu haine călduroase, dar nu înfofolit din cap până în picioare. Înfofolirea duce la supraîncălzire și deci la transpirație, fapt ce favorizează iritațiile și urticariile.

Pentru protejarea extremităților sunt necesare mănuși și fular doar în jurul gâtului. Medicii nu recomandă punerea fularului peste nas. Acoperirea căilor respiratorii favorizează condensul sub fular. Aceasta umezeală provoacă nu doar iritații, ci și viroze respiratorii.