Nașterea unui copil este o experiență frumoasă, dar viața mamicilor se schimbă la 180 grade, datorită modificărilor ce apar în corp și a statutului psihoemoțional. Oboseala cronică, modificările hormonale, apariția unui nou membru în familie, precum și un regim alimentar diferit de cel anterior, duc la apariția unor stări de incertitudine la femei după naștere.
Primele două saptămâni postpartum sunt cele mai complicate pentru mămici. Medicul ginecolog Silvia Agop vă oferă câteva sfaturi importante pentru a depăși cu brio această perioadă.
Starea psihoemoțională a femeii după naștere
Pentru multe mame, emoția și plăcerea aducerii pe lume a unui bebeluș întrece orice problemă. Dar unele dintre ele pot avea așa numitul sindrom ”baby blues” –o stare fiziologică ce apare în primele zile după naștere și durează până la două săptamâni, ca rezultat al modificărilor hormonale. Se întâlnește la opt femei din zece și se manifestă prin tristețe, incapacitatea de a se opri din plans, oboseală, labilitate emoțională. Nu are nevoie de tratament, dispare de la sine.
La apariția unor semene de alarmă ca: insomnia, frica de a sta singură, incapacitatea de a avea grijă de sine și de bebeluș, gânduri suicidare, presupun un diagnostic de depresie pospartum și impun adresarea urgentă la medicul psihiatru. Dacă aveți simptome similare completați între timp scala Edinburgh. Depresia postpartum este o maladie serioasă și necesită implicarea specialistului. Acesta nu este o rușine! Sănătatea mintală nu este mai puțin importantă ca cea fizică.
Corpul tău va avea unele schimbări semnificative după naștere
- Modificări la nivelul glandelor mamare. Sânii tăi devin mai mari la început și atunci când alăptezi regulat. Din a treia sau a patra zi, sânii pot fi mai sensibili și tensionați, deoarece laptele se produce intens. Este recomandat să porți un sutien bun de suport în această perioadă.
În cazul alăptări incorecte pot să apară fisuri și ragade la nivelul mamelonului. Prelucrarea cu soluții antiseptice și aplicarea unor unguente sunt benefice și permit o regenerare mai rapidă. În acest caz nu omiteți alăptatul.
La apariția lactostazei - glande mamare dureroase, zone roșii, fierbinți, tensiune și edem, lipsa eliminărilor din mamelon sau febră, se recomandă să consultați medicul specialist care vă va oferi ajutorul necesar legat de stoarcerea corectă a sânilor. Adresarea din timp la medic va preveni apariția unor complicații severe. Una din ele este mastita postpartum care se rezolvă chirurgical.
- Abdomenul poate fi un pic mai mare după naștere. Chiar după nașterea copilului, plus placenta și mult lichid, poți avea câteva kilograme în plus decât au fost înainte de sarcină. Aceasta se întâmplă din cauza adaosului ponderal și a faptului că mușchii tăi s-au întins. Dacă adopți o dietă echilibrată și faci anumite exerciții, formele tale ar trebui să revină la normal în curând.
- Organele genitale revin complet la 6 săptămâni postpartum. Dacă ai suturi după ruptură sau epiziotomie, pe perineu, labii și vagin spală zona cu apă curate, călduță și săpun, respectând minuțios regulile de igienă. În primele zile, adu-ți aminte să nu te așezi și să te culci pe o parte sau pe spate.
Dacă suturile sunt dureroase, anunță-l pe medic, ca el să-ți recomande un tratament. Preparatele antiinflamatorii își vor fi de mare ajutoe. De obicei suturile se dizolvă până când tăietura sau cicatricea se vindecă, dar câteodată trebuie să fie scoase. La apariția unor semne de inflamație la nivelul suturii – edem, tumefiere, durere, desfacerea plăgii, secreții cu miros neplăcut, consultă medicul pentru a primi tratamentul necesar.
Vaginul după naștere suferă unele modificări, îndeosebi după nașterea copiilor cu masă mare, nașteri laborioase sau multiple. Laxitatea sau lărgirea vaginului este una din ele – vă ajută în acest sens practicarea exercițiilor pentru planșeul pelvin.
- Lohiile (scurgerile) după naștere. După naștere, vei avea eliminări sangvinolente din vagin timp de 4-5 zile. Acestea pot fi destul de mari la început și din acest motiv vei avea nevoie de super-absorbante. În timp ce alăptezi poți observa că sângerarea este mai roșie și mai abundentă. Poți simți și crampe asemănătoare cu cele de la ciclul menstrual. Ambele sunt normale și apar din cauza că alăptarea cauzează contracția uterului.
Sângerarea în timp va deveni cafenie și va continua câteva săptămâni, apoi va fi gălbuie, micșorându-se până va dispărea complet. Dacă vezi că pierzi mult sânge cu cheaguri mari, care nu se oprește, nu sta pe gânduri, dar cheamă ambulanța. Păstrează absorbantele pentru a le arăta medicului, va fi mai clar cât sânge ai pierdut. Cel mai probabil vei avea nevoie de tratament.
- Vezica urinară. Este normal dacă ți se scurge un pic de urină când râzi, tușești sau te miști brusc. Exercițiile pentru planșeul pelvin pot ajuta în prevenirea acestui lucru. Dacă problema durează mai mult de o lună, adresează-te la medic.
- Hemoroizii sunt foarte des întâlniți după naștere, dar ei de obicei dispar în câteva zile. Mănâncă fructe proaspete, legume, salate, pâine integrală sau din tărâțe și bea multă apă. Aceasta ar trebui să ușureze defecația și să o facă mai puțin dureroasă. Nu împinge și nu te încorda, deoarece aceasta va înrăutăți hemoroizii.
Dacă persistă mai mult de o săptămână, devin foarte dureroși, se modifică culoarea (devin violacei) adresează-te la medic. La apariția constipaților va trebui sa-ți eliberezi intestinele câteva zile după naștere, și în cazul când nu reușești, administrează preparate laxative, premise pentru perioada postpartum sau aplică supoziitorii rectale cu glicerină.
Când poți relua viața sexuală după naștere?
Se poate reveni la viața sexuală normală doar după restabilirea completă a organelor genitale, care apare peste 6-8 săptămâni postpartum. Marea majoritatea de femei acuză un libidou scăzut cauzat de modificări hormonale și care revine de la sine după terminarea alăptării. Nu uita și de metodele de contracepție - chiar dacă nu este prezentă menstruația, poți deveni gravidă!
Perioada postpartum este una diferită în viața mămicilor, plină de emoții, bucurii, uneori neclarități, dar o depășim ușor când suntem informate.