Fiecare odaie capătă o altă înfățișare atunci când o decorăm cu o vază cu flori. Dar, ce facem în cazul în care lalelele, trandafirii, narcișii sau bujorii se ofilesc prea repede? Citește trucurile de mai jos, care te vor ajuta să prelungești viața florilor preferate!
1. Pune florile într-un recipient voluminos şi curat
Folosește mereu o vază curată pentru a reduce riscul apariţiei unor bacterii şi microorganisme dăunătoare. Recipientul trebuie să aibă gura largă pentru a nu strangula tulpinile.
2. Pune florile în apă caldă
Temperatura apei trebuie să fie de circa 43–44 ºC. Vaza cu flori trebuie pusă, și ea, între timp, într-o încăpere rece pentru câteva ore. Moleculele de apă fierbinte se mişcă mai repede, alimentând floarea, în timp ce aerul rece reduce pierderile de umezeală. În acest fel are loc “călirea” florii, în urma căreia durata de viaţă a acesteia creşte considerabil.
3. …sau în apă mai rece, dacă nu dorești să o “călești”
Dacă nu dorești să apelezi la metoda precedentă, pur şi simplu aşează floarea în apă caldă sau de temperatura camerei. Florile tăiate absorb mult mai bine apa caldă decât pe cea rece. În schimb florile cu bulb ar trebui ţinute mai degrabă în apă rece.
4. Înlătură frunzele din partea inferioară
Pentru a prelungi viaţa florilor, înlătură toate frunzele care nimeresc în vază. Frunzele situate sub apă putrezesc foarte repede şi provoacă dezvoltarea bacteriilor, care vor dăuna întregii flori.
5. Schimbă apa
Schimbă apa în fiecare zi pentru a păstra propeţimea florilor. Înlătură toată murdăria din vază înainte de a turna apă proaspătă. În acest fel vei reduce riscul apariţiei unor infecţii.
6. Taie tulpina sub unghi
Nu uita să tai vârful tulpinii. Asta se face cu o lamă ascuţită sub un unghi de 45°. În acest fel floarea va absorbi umiditatea mult mai uşor. E de dorit ca această procedură să fie făcută nemijlocit înainte de a pune floarea în apă.
Iar dacă e vorba de trandafiri, cel mai indicat este ca tulpina să fie tăiată chiar sub apă: aceste flori sunt deosebit de sensibile la acţiunea bacteriilor din aer, care mai apoi încetinesc absorbţia de apă şi scurtează viaţa florii.
7. Poți apela la conservanţi pentru flori
Aceştia pot fi cumpăraţi în magazinele specializate, dar pot fi făcuți şi în condiţii casnice. În componenţa conservanţilor intră biocidele, care împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Reţeta unui conservant universal este amestecul dintre înălbitor de rufe şi suc carbogazos din citrice. Adaugă în apă orice băutură carbogazoasă (3:1) cu conţinut de zahăr şi acid citric, după care adaugă şi câteva picături (nu mai mult!) de înălbitor, pentru a nimici microorganismele dăunătoare. Această soluţie este mult mai eficientă decât mulţi conservanţi speciali.
8. Protejează florile de soare, căldură şi fructe
Florile tăiate nu trebuie expuse la acţiunea directă a razelor solare. De asemenea, ele nu trebuie ţinute în apropierea surselor de căldură, dar şi a vaselor cu fructe. Problema e că fructele emit etilen, care este un gaz ce accelerează căderea petalelor.
9. Scapă cât mai repede de florile ofilite
Cel mai indicat e să scoți din vază imediat florile care au început să se ofilească. Altfel acest proces se va extinde şi asupra florilor vecine. Este vorba de acelaşi etilen, care este emis nu doar de fructe, dar şi de florile ofilite.
10. Creează corect compoziţiile florale
Nu toate florile pot coabita bine în aceeaşi vază. Narcisul şi zambila elimină substanţe dăunătoare pentru alte flori, de aceea ar fi bine să le ţii într-un loc separat.
Dacă în ciuda tuturor eforturilor floarea începe să se ofilească, ţine-o timp de câteva minute în apă caldă. Asta e ultima şansă de a o readuce la viaţă.
Sursa: perfect-ask.com