mamaplus

Olga Scorpan: “De ce ar trebui să facem poze bebelușului în primele zile de viață”

-
//
31.07.2020

O inspiră natura, oamenii fericiți, copiii, dar cel mai mult bebelușii de câteva zile, cu zâmbetul lor dulce și mirosul de lăptic. De ani buni, Olga Scorpan cochetează cu fotografia newborn, iar noi am decis s-o iscodim despre secretele din spatele pozelor pline de emoție, gingășie și drăgălășenie.

 

mamaplus

Când și cum a început relația ta cu fotografia?

Relația cu fotografia a început încă din 2012, după nuntă am cumpărat cu soțul un aparat foto profesional, cu care puteam face și video, și foto. Pe atunci lucram în calitate de contabil, dar cochetam cu fotografia în weekend sau când aveam timp liber.

Care dintre domeniile fotografice îți este cel mai aproape de suflet?

Cel mai aproape și de suflet îmi este fotografia newborn (nou născut), maternity (maternitate), familie.

Din 2015, după nașterea fetiței mele, am hotărât că vreau să fac fotografia de nou născut, m-am îndrăgostit efectiv de pozele pe care le vedeam pe internet.

Ce profesioniști din domeniu te inspiră și te fac să crești?

Printre primii fotografi newborn internaționali care m-a făcut să mă îndrăgostesc de această latură a fotografiei este Ana Bandit. I-am privit toate videourilor și tot contentul de pe YouTube de zeci de ori. Ca mai apoi să îmi dau seama că e puțin doar să privești video și să încerci să repeți. Am hotărât să merg la un workshop organizat de minunata Alena Nikanorova. După workshop, s-a schimbat stilul și am devenit mai încrezută. Și tot așa am început să descopăr această artă și să mânuiesc mai bine cu bebelușii.

În calea mea am descoperit-o  pe Daniela Ursachi (România), un mentor de talie internațională și o persoană de excepție, ador stilul ei de fotografie și de predare.

Dintre fotografii internaționali, le urmăresc pe Sandra Hill, Charlotte Gamache, Anastasia Condratenco, My newborn beauty/Natalia Ignatova, care are și o școală online bună pentru fotografii Newborn.

mamaplus

De ce te-ai aventurat să realizezi fotografii newborn? Intuiesc că stă o muncă imensă în spatele pozelor cu bebeluși de câteva zile...

Nu pot da o explicație logică de ce anume Newborn, eu pur și simplu m-am îndrăgostit de acest stil și gata. Ca mai apoi, în timp, să-mi dau seama că trebuie să înveți mult ca să-i poți liniști, să știi cum să îi poziționezi și desigur, e nevoie de multă răbdare.

Cum îți reușește să-i liniștești pe cei mici și să-i "modelezi" atât de bine?

Sunt mai multe metode de liniștire și adormire a unui bebeluș nou născut:

- Sunetele white noise (zgomot alb), pot fi găsite pe YouTube, dar pentru fotografii Newborn  recomand totuși un aparat micuț, în engleză sună "shuster" .

-Înfășarea în wrap în poziția picior peste picior și cu mâinile strânse, așa cum au stat în burtica mamei. Această metodă de cele mai multe ori nu dă greș, se liniștesc îndată și adorm.

- Îi iau în brațe și le fac mici legănări sau mici plimbări în poziția preferată a bebelușului.

-Masaj la fruntea bebelușului, acesta îi calmează ca să închidă ochișorii.

PS: Pentru a fi cât mai ușor de modelat și poziționat în recuzită, bebelușii trebuie să aibă vârsta de 5-12 zile de la naștere, în această perioadă sunt foarte somnoroși, molicei și ușor de manevrat.

Cât de importante sunt recuzitele și hăinuțele folosite la o astfel de ședință foto?

Detaliile fac diferența! Recuzita foto este un ajutor de nădejde pentru un fotograf Newborn. Datorită ei, putem crea diferite decoruri, adăuga culoare fotografiei și personaliza după propria fantezie și creație. Acum avem o piață de recuzită Newborn foarte dezvoltată, mai ales în Europa, Rusia, Ucraina și în funcție de buget, poți face decoruri frumose și comode.

mamaplus
mamaplus

Cât durează o ședință foto newborn?

O sesiune foto durează 3-4 ore. Sigur, e individual, deoarece fiecare bebeluș își are ritmul său de somn și stat la pieptul mamei. Nivelul de sensibilitate tot e diferit.

De ce părinții ar trebui să realizeze o astfel de ședință foto în primele zile de viață ale bebelușului?

Avantaje:

- Un bebeluș somnoros.

- Ușor de manevrat și poziționat în recuzită.

- Copil liniștit=părinți fericiți.

- Reușim să facem cadre frumoase în diferite poziții și mai multă recuzită.

- Sesiune foto de durată mai scurtă.

-În această perioadă bebelușul de cele mai multe ori nu are colici sau dureri abdominale, colicile apar după 14 zile.

Ce ar trebui sa știe părinții înainte de o ședință foto a bebelușului?

Sesiunea foto Newborn recomand să fie făcută de la 5-12 zile de la naștere, atunci bebelușii sunt mai puțin sensibili la atingere, mai somnoroși și mai ușor de manevrat.

- Ar trebuie să caute un fotograf newborn în care au încredere 100% ca profesionist și ca persoană, deoarece îi vor încredința minunea lor pentru 3-4 ore.

- Bebelușii sunt atât de individuali, iar decorul și poziția ce i s-a potrivit unui bebeluș poate să nu i se potrivească bebelușului vostru.

- Părinții trebuie să studieze bine portofoliul fotografului, să cunoască stilul și maniera de a fotografia și interacționa.

- Suzeta în timpul ședinței e necesară pentru a liniști bebelușul, iar timp de 3-4 ore nu reușește să se deprindă cu ea.

- Părinții ar trebui să vorbească cu fotograful despre ținutele în care vor fi îmbrăcați atât ei, cât și copilul, pentru a fi în armonie cu decorul.

Aceste clipe trec atât de repede, bebelușul se schimbă și crește rapid!

Pozele și albumele răsfoite peste ani vor fi o relicvă a familiei. Cât de emoționat va fi copilul când va vedea cât de micuț era în palmele părinților. 

Amintiri pentru toată viața. Printați pozele în albume foto sau puneți-le în rame.

mamaplus