Nu trebuie să fii clarvăzător pentru a constata cu certitudine că odată cu sosirea toamnei, întrebarea cum să întărim imunitatea copilului devine prioritară în orele de primire la pediatru. De asemenea, acest subiect este pe larg răspândit pe site-urile dedicate sănătății copiilor dar și în cadrul discuțiilor între mămici. Dacă există întrebarea, înseamnă că trebuie să fie și un răspuns! Pentru explicați, sfaturi și recomandări, ne-am adresat pediatrului cu renume din Chișinău, Alexandru Machedonschii.
Alexandru Ivanovici, această întrebare îngrijorează toate mămicile odată cu sosirea lunii septembrie. Putem oare trece toamna fără răceli?
- Nu, toamnă fără răceli nu există și acest lucru este normal. Odată cu sosirea toamnei se schimbă durata zilei, vremea, hainele, activitatea. Organismul se resetează de la activitatea solară intensă la una mai moderată, se adaptează la un nou regim de temperatură. Respectiv, organismul epuizează mai multă energie și căldură. Aceste schimbări la care organismul trebuie să se adapteze generează răceli.
În aceste condiții, unii copii se îmbolnăvesc mai mult alții mai puțin. Adică, problema constă în imunitate? de ce depinde ”calitatea” imunitară?
- În linii generale, sistemul imunitar este răspunzător practic pentru tot ce se petrece în organismul uman, el reacționează la metodele fizice de influență, la cele chimice, la umiditate, la fluctuațiile de presiune, nivelul activității solare și, evident, la pătrunderea în organism a elementelor străine. Celulele sistemului imunitar sunt capabile să producă proteine de protecție și să inhibe factorii ce reprezintă pericol pentru organism. În mare măsură, starea sistemului imunitar depinde de contribuția mamei și a tatei. Dacă copilul este matur, dacă celulele imunitare au fost în cantitate suficientă chiar de la început, nu sunt motive de îngrijorare, însă, în condițiile în care nu păzesc în exces copilul. Dacă, copilul este înfofolit din greu, organismul său se obișnuiește cu un anumit nivel de circuit de căldură, respectiv, el nu se obișnuiește să producă și să economisească energie. În aceste condiții, dacă copilul nimerește într-un mediu cu temperaturi scăzute, organismul neadaptat eliberează rapid căldura și, în consecință, apare hipotermia. Dacă copilul este mai rezistent la temperaturile joase, se îmbolnăvește mai rar pentru că în sângele lui există permanent un nivel suficient de elemente, celule și proteine capabile să apere organismul de fluctuațiile de temperatură, viruși și factori cu caracter microbian.
Așa deci, înfofolirea este una dintre metodele de înrăutățire a imunității. Ce alte greșeli mai comit părinții?
- Este rău dacă copilul nu este plimbat suficient, dacă părinții refuză să iasă afară dacă bate puțin vântul sau plouă. Condițiile de afară se deosebesc considerabil de cele de cameră, copilul trebuie să iasă, el trebuie să fie activ. Cel mai complicat lucru în aceste momente este cum să îmbrăcăm corect copilul. Mama întotdeauna trebuie să poarte cu ea îmbrăcăminte de rezervă. De exemplu, un copil activ a alergat mult, a transpirat – va fi corect să i se pună o haină suplimentară, pentru ca atunci când activitatea fizică scade din intensitate, transpirația să nu fie cauza hipotermiei. În acest fel, sarcina mamei este să economisească căldura atât timp cât copilul nu este acasă, unde există un alt mediu, alte condiții de temperatură. Încă o greșeală – sterilitatea. Igiena trebuie respectată, dar asta nu este un panaceu. În organism nu există nimic mai benefic decât un pic de murdărie în intestin. Dacă exagerăm la acest capitol, copilul nu va fi în măsură să lupte singur. Sau, dimpotrivă, organismul va reacționa agresiv la apariția agenților bacterieni și virali. Asemenea reacții agresive au un impact negativ asupra organismului, acesta luptă intens și cedează repede, apar reacții de cascade imune și de temperatură, la care, din păcate, organismul, deja, nu mai poate reacționa singur. În aceste condiții, este nevoie de asistența medicală.
Cum întărim totuși imunitatea pentru a nu ne confrunta cu asemenea situații neplăcute?
- Nașterea unui copil sănătos. A nu admite erorile menționate mai sus. Îmi mai place când se bea apă rece. Există o metodă foarte simplă de a obișnui copilul să consume apă rece, micșorând treptat temperatura apei. Părinții se scoală de dimineață, scot din frigider o sticlă cu apă, o lasă la temperatura camerei pentru 2,5 ore după care îi dau copilului să bea această apă. Peste o perioadă, copilul bea apa după ce aceasta a stat la temperatura camerei 2 ore 15 minute, încă peste o perioadă – apa va sta la temperatura camerei 2 ore și așa mai departe. Timpul poate fi redus cu 5 minute sau cu 10 minute până când nu vine momentul în care copilului i se dă apă direct din frigider. Gâtul, bolta palatină reprezintă primul nivel al reacțiilor de protecție. În condițiile în care copilul va fi călit în acest fel, numărul celulelor va fi întotdeauna mare, cantitatea proteinelor, de asemenea, Atunci când copilul se va confrunta cu un factor agresiv, el va produce foarte rapid elementele, celulele și proteinele insuficiente pentru a nu permite factorului agresiv să pătrundă în organism. În același fel pot fi răcite picioarele, însă, asta este mai greu.
În linii generale, am înțeles că este târziu să ne gândim la imunitate abia în toamnă. Măsurile trebuie luate din timp. Dacă nu am reușit să prevenim va trebui să tratăm. Cum se tratează corect răcelile la copii?
- Copilul trebuie să bea multe lichide, să i se curețe năsucul cu apă fiziologică simplă. Dacă există probleme de respirație, înfundare, trebuie să-i administrăm picături speciale, astfel ca el să poată respira liber noaptea. Ziua, copilul este atras de alte lucruri, poate respira și pe guriță, nu este o problemă, iar noaptea fiecare copil trebuie să doarmă cu gurița închisă și să respire pe nas. Trebuie de întreprins toate măsurile ca tusea să fie umedă. Este important să dezbatem la timp febra pentru ca aceasta să nu depășească limitele admisibile.
Ce indice trebuie să arate termometrul pentru ca mama să-i administreze copilului medicamente contra febrei?
- Unii copii suportă ușor chiar și febra 39, alții se simt rău și la 37,5. Febra trebuie scăzută atunci când ea devine motiv de înrăutățire a stării generale. Se consideră, că febra nu trebuie combătută dacă nu depășește valoarea de 38,5, însă, asemenea criterii nu există, totul este foarte individual.
Mulți părinți nu se grăbesc la pediatru dacă copilul tușește, are nasul înfundat sau febră. Cum determinăm acea limită când autotratamentul nu mai merge și se impune vizita la doctor?
- Primul semn – starea de moleșeală a copilului. Când febra se ridică des, când copilul se schimbă, când nu vrea să mănânce. Evident, atunci când sunt răciți copiii mănâncă puțin, însă, gradul de diminuare a apetitului întotdeauna este proporțional cu nivelul de rezistență al organismului față de boală. Dacă copilul nu mănâncă la fel de des și de mult, însă, este activ – în acest caz, totul este bine. Atunci când nu mănâncă, când vrea să stea în brațe, dacă copilul are buzele uscate, miros din guriță, este motiv de a vă adresa la medicul specialist. Părinții trebuie să monitorizeze dacă copilul bea și urinează adecvat. Dacă există reținere de urină mai mult de 4 ore, se impune asistență medicală.
Ce atitudine aveți față de imunomodulatori și imunostimulatori?
- Am o atitudine pozitivă față de orice, important este ca acestea să fie necesare la moment. Toate preparatele medicamentoase au un mecanism de acțiune, există punctul de aplicare și momentul de aplicare. Dacă organismul copilului face față, evident, aceste condiții nu există – nici punctul și nici momentul de aplicare, deci, nici necesitate. Dar putem să ne confruntăm cu alte exemple. Să presupunem, de exemplu, că copilul s-a îmbolnăvit de 3-4 ori într-o perioadă scurtă de timp și forțele lui sunt epuizate, administrarea imunostimulatorilor va fi logică. În această perioadă trebuie să fie limitate contactele copilului, dacă el merge la grădiniță, nu trebuie să o frecventeze o perioadă, părinții trebuie să aștepte până când organismul se reface. Ulterior, după ce vor avea loc schimbări în componența celulelor, proteinelor sanguine, trebuie de analizat ce are de suferit mai mult. Anume atunci va fi necesar un preparat imunostimulator, pentru a ridica un anumit element până la nivelul corespunzător. Experiența mea denotă faptul că dintr-o sută de copii răciți, terapia cu preparate imunostimulatorii poate fi necesară doar pentru 1-2 și nu invers.
Nu pot să nu întreb despre unguentul oxolinic care este recomandat toamna pentru a fi uns la nas în vederea protejării copilului de virușii de sezon. Trebuie sau nu?
- Niciodată nu am văzut efect. Atunci când se confruntă cu un agent viral, unguentul oxolinic își schimbă culoarea – din deschis devine albastru – închis. În toată practica mea, am văzut doar la trei copii c aveau asul albastru-închis, iar asta s-a întâmplat mai bine cu 10 ani în urmă. Nu funcționează acest unguent. Puteți unge nasul cu ulei obișnuit, efectul va fi același. Într-un mediu mai vâscos nu este atât de mare capacitatea de pătrundere și există șansa că virusul pur și simplu ”se va rătăci”. Adică, unguentul oxolinic nu este un preparat antiviral, ci o simplă barieră.
Atunci am să vă întreb despre alte soluții populare – ceapa și usturoiul ajută?
- Fitoterapia întotdeauna este bună. Volatilii nimicesc bacteriile și virușii. În usturoi, aceștia sunt mai mult împotriva microbilor, în ceapă – împotriva virușilor. În ambele cazuri, volatilii sunt foarte ușori și se răspândesc rapid în toată camera. Plus la toate, aceștia irită perfect mucoasa ochilor, nasului – iar acest lucru funcționează în baza principiului homeopatic. În condițiile în care receptorii sunt iritați puțin, se secretă aceleași proteine, lizozima sporește nițel în cantitate, proteinele simple din grupul A, de asemenea, cresc în cantitate. În calitate de profilaxie, acest lucru este foarte benefic, și nu este neapărat de consumat, ci pur și simplu de inhalat.
Încheind discuția despre tomnă și răceli, voi întreba neapărat despre nou-născuții care vin pe lume toamna și nimeresc imediat în perioada îmbolnăvirilor virale. Cum pot fi ei protejați?
- Chestia constă în faptul că atunci când se nasc, copii se adaptează la condițiile de temperatură și mediu existente. Adică, copilul născut vara se adaptează la temperaturile mai ridicate, în cazul lui s reglează mecanismul transferului de căldură, întrucât, el trebuie să-și regleze temperatura corpului pentru a nu se supraîncălzi. Copiii care se nasc toamna sau iarna, dimpotrivă, își reglează temperatura corpului în așa fel încât să nu se prea răcească. Sistemul imunitar se dezvoltă în diferite condiții. Copilului născut toamna su iarna îi vine chiar mai ușor, întrucât, mecanismele de păstrare a căldurii sunt mai bine dezvoltate și exprimate, respectiv, ei se adaptează mai ușor în perioada virozelor și răcelilor. Metode speciale de protecție pentru toamnă nu sunt necesare, dacă există laptele matern, mai mult nici nu trebuie nimic. Dacă mama nu se teme să isă cu copilul afară, dacă copilul respiră pe nas atunci când afară este frig, nu i se va întâmpla nimic.