mamaplus

Un om de știință colectează lapte matern pentru a-l utiliza ca pe un posibil tratament împotriva COVID-19

-
//
23.07.2020

Rebecca Powell, un imunolog de la Icahn School of Medicine din New York, a colectat laptele matern de la mamele care au supraviețuit coronavirusului, pentru a găsi potențiale tratamente. Anticorpii găsiți în laptele matern sunt deosebit de puternici, în comparație cu cei găsiți în sânge.

Până în prezent, Powell a colectat personal peste 50 de probe de lapte matern, iar laboratorul ei a primit peste 800 de probe.

S-a pus presiune în industria medicală pentru a crea o terapie cu anticorpi, care ar putea preveni infectarea cu coronavirus. Experții au indicat că un tratament potențial ar putea fi dezvoltat mai repede decât un vaccin.

După cum a explicat Powell, anticorpii din laptele matern sunt deosebit de puternici, în comparație cu cei găsiți în sânge, deoarece sunt proiectați pentru a ajuta la blocarea infecțiilor intestinului și tractului respirator ale sugarului.

Răspunsurile la anticorpi tind să dureze foarte mult timp, mai ales dacă au provenit dintr-o infecție, a spus ea. Este ca și cum un copil a fost infectat cu rujeolă; el va deveni imun, pentru tot restul vieții.

Rebecca a studiat pentru prima dată transmiterea HIV prin laptele matern. Asta a determinat-o să studieze gripa, iar acum coronavirusul. Până în prezent, 80% dintre supraviețuitorii care au fost testați aveau anticorpi de coronavirus în laptele matern.

Unele mame au continuat să alăpteze după testarea pozitivă a coronavirusului. Cercetările arată că laptele matern previne bolile și virusurile la sugari.

Dar mai puțin de jumătate dintre bebelușii din Statele Unite sunt alăptați exclusiv, în mare parte din cauza percepțiilor negative și a lipsei de înțelegere a beneficiilor sale, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Acesta a fost cazul mămicii Aimee Parow și a fiicei ei, Layla, care s-a născut prematur. Bebelușul avea aproximativ 13 luni când a început să dezvolte simptome asemănătoare cu cele ale coronavirusului.

De fapt, a mers la urgențe de două ori pentru că a avut probleme grave cu respirația. Când s-a îmbolnăvit, nu voia să mănânce nimic, doar să bea lapte matern, spune Parow.

Cu toate acestea, pentru alte mame, precum Michelle Agard, li s-a spus să nu-și mai alăpteze copiii odată ce mămicile erau diagnosticate cu COVID-19.

Medicii i-au spus lui Michelle să întrerupă alăptarea bebelușului ei de un an, deoarece la acea vreme nu se știa dacă virusul ar putea fi transmis prin laptele matern.

Agard a donat o mostră de lapte matern, iar când i-au venit rezultatele, a descoperit că laptele ei conține anticorpi.

Este important să știi că dacă ai anticorpi în laptele matern, nu înseamnă că hrana îi garantează imunitate copilului împotriva coronavirusului.

În plus, cercetătorii nu sunt siguri cât durează imunitatea anticorpilor. Într-un studiu recent, s-a constatat că anticorpii pentru coronavirus pot începe să scadă în cel puțin două luni de la infecție.

Powell speră că, dacă va avea mai multe date, cercetarea ei poate descoperi mai multe despre potențialul anticorpilor din laptele matern pentru coronavirus – dând speranțe mamelor precum Agard.