mamaplus

De ce sforăim și când sforăitul devine periculos pentru sănătate? Sfaturi de la medicul specialist Dorin Romanat

-
//
05.08.2019

Sforaitul nu este o boală, ci este o tulburare a somnului care împiedică odihna pe parcursul nopții. Fiind întâlnit atât de frecvent, am putea să îl considerăm normal, dar un sforăit zgomotos, puternic, cu întreruperi ale respirației ce îi sperie pe cei din jur, ar trebui să ne trimită la medic, pentru investigații.

Dorin Romanat
medic otorinolaringolog
clinica TerraMed

Având în vedere că majoritatea celor care sforăie nu îşi pot controla acest obicei, am vorbit cu medicul otorinolaringolog de la clinica TerraMed, Dorin Romanat, pentru a afla care sunt cauzele, factorii favorizanţi şi efectele sforăitului, precum şi ce se poate face pentru a ne ”vindeca” de zgomotele incomode din timpul nopții.

Ce este sforăitul și prin ce se manifestă?

Sforăitul este un element sonor care apare în timpul somnului din cauza vibrațiilor structurilor faringiene. Cauza este reprezentată de obstrucția căilor aeriene superioare de țesuturile moi voluminoase și cu tonus scăzut din zona gâtului.

Care sunt persoanele expuse mai mult riscului de a sforăi?

Mai predispuși de a sforăi sunt bărbații, persoanele care au peste 55 ani, consumatorii de alcool, fumătorii, pacienții cu exces ponderal, precum și cei ce manifestă diverse cauze de obstrucție nazală (polipi, Deviație de sept nazal, hipertrofia cornetelor inferioare).

Cât de necesar este tratamentul acestei probleme de sănătate?

Necesitatea de a trata cauzele care duc la sforăit este impusă nu doar de deranjul indus pacientului și partenerului de somn, dar și de o multitudine de simptome pe care le determină: somnolența diurnă, cefalee matinală, tulburări de memorie, dispoziție, concentrarea cu scăderea capacității de muncă.

Sforăitul ar trebui să fie un semnal de alarmă?

Persistența problemei pentru o perioadă îndelungată de timp poate genera complicații de ordin cardiovascular, endocrin și neurologic. Pentru a evita toate acestea se recomandă adresarea la medic, care va indica efectuarea investigațiilor necesare și în conformitate cu rezultatele acestora vă recomanda tactica corectă de tratament. Tratamentul de bază este cel chirurgical, iar tactica este în dependență de problema identificată.

Dacă aveți probleme cu sforăitul, este necesar să vă adresați din timp la medic pentru investigațiile corespunzătoare. Clinica TerraMed vă oferă un spectru larg de servicii focusate pe sănătatea întregii familii.

Pentru un consult medical, vă puteți înscrie online AICI, sau la numărul de telefon: 0 (22) 202 373.

Sursa: mamaplus.md