Desenele animate pot avea o influență crucială în dezvoltarea emoțională și comportamentală a copiilor. Filmulețele colorate, distractive, cu prințese și super-eroi reprezintă un întreg univers pentru cei mici. Prin urmare, părinții trebuie să fie foarte atenți ce conținut vizionează copiii săi. Psihologii afirmă că scenele pline de violență și cu un limbaj agresiv ar putea afecta picii. La vârstă fragedă, aceștia nu fac prea bine diferența dintre realitate și ficțiune, iar imaginile negative le pot pune în pericol starea psiho-emoțională.
De la ce vârstă ne putem lăsa copilul să urmărească desene animate?
Este permis să vizionăm desene animate din burta mamei. Mai ales dacă desenele animate trezesc o stare de spirit pozitivă și inspiră. In linii generale desenele animate reprezintă un instrument educațional foarte bun și util. Dacă alegem contentul foarte atent, atunci reușim să transmitem mesaje educaționale pozitive care contribuie la dezvoltarea multilaterală a copilului. Nu neglijați postul tv care furnizează desenele animate, atâta timp cât copii sunt mici, absorb informația ca buretele, apoi emit anumite acțiuni, cuvinte și comportamente mai ales acelea care au trezit anumite senzații emoționale specifice, că nici nu s-ar memora. Vă îndemn să fiți atenți la limbajul de comunicare, grafica și specificul episoadelor, cât sunt de pacifiste și utile acțiunile. Pentru a evita ulterior un comportament deviant, care ar putea să-l învețe copilul din anumite scene, alegeți cu grija desenul animat.
Cum şi cât lăsăm picii la desene animate?
Totul depinde de programul zilnic după care se conduce toată familia. In caz că cel mic are un program prestabilit, introduce-ti desenele animate ca activitate distractivă sau relaxantă de câte ori este nevoie. O dată în zi, a câte 30 de minute, sau fiecare decide în dependență de scopul propus și specificul programului. Frecvent întâlnim cazuri când copii stau la televizor toata ziua, privesc desene animate și alte contente distructive. Evident, este o iresponsabilitate din partea părinților și influențează negativ asupra sistemului nervos central al copilului. Aveți grijă să preîntâmpinați aceste situații.
Ce trebuie să înveţe copiii din aceste filmuleţe?
Desenele animate, colorate, cu o grafică calitativă aduc mesaje, acțiuni, motive pozitive. Copilul învață din ce oferim, iar noi suntem interesați să creștem o personalitate puternice, integră și care să se înțeleagă pe sine și mediul înconjurător. Respectiv, cunoștințele luate din desene animate pot influența vizibil dezvoltarea multilaterală a copilului.
De ce desene animate trebuie să ne ferim micuții?
Trebuie să ne ține copiii departe de desenele necalitative, care aduc mesaje și motive negative, cele care sunt difuzate fără rost și nu au specificată vârsta. De obicei, posturile tv pentru copii specifică vârsta, de la care poate fi privit un anumit desen animat.
E adevărat că desenele animate dezvoltă agresivitatea? Cum se manifestă?
E adevărat! Copii învață prin ce văd și aud. Dacă scenele din desene animate conțin acțiuni violente, nu va mirați dacă copilul d-voastră va repeta aceste acțiuni. Copii iubesc să se amuze, distracția poate să ia o amploare neplăcută dacă nu ați avut grijă de bagajul de cunoștințe oferit.
Cum explicăm copilului că nu poate vedea un anumit filmuleţ?
Comunicarea este cheia spre înțelegere. Prin urmare, cu zâmbet, într-o formă jucăușă. Contează să fim cât se poate de autentici și să înlocuim prin compromis această nevoie sau necesitate de a privi un anumit desen animat. Dacă interzicem brusc, copilul va fi tentat să privească, să descopere, i se va trezi un interes adițional. Recomand să reacționați calm, ceva de genul: ”Hmmm, nu este interesant, hai să găsim altceva mai interesant, mai colorat...”. Să-i atragem atenția voluntară asupra altei activități mai utile.
Top 10 desene animate pe care copilul trebuie să le privească:
Filmulețe educative pentru toate vârstele, le găsim pe YouTube și pe alte platforme web licențiate:
- Întors pe dos
- Nemo
- Desene animate realizate de studioul de producție Dreamworks
- Bunul Dinozaur
- Cenușăreasa
- 101 Dalmațieni
- Bambi
- Aladin
- Mica Sirenă
Recomand să discutați cu puiul vostru despre scenele care i-au plăcut, ce emoții a simțit, de ce a avut loc o anumită situația, care-i sensul acestui desen animat sau ce a învățat nou astăzi. În acest mod, mesajul va fi transparent, clar și util pentru copil.
Sursa: Mamaplus.MD