Perioada sarcinii reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei, iar viitoarele mămici tind să arate mai fresh și mai îngrijite ca niciodată. Așa cum consultarea unui specialist în materie de sprâncene a devenit un ritual necesar, am discutat cu Nadia Vasilos, cosmetolog și specialist în micropigmentarea sprâncenelor, despre această procedură, practicată în perioada sarcinii și a alăptării.
De ce nu este recomandată efectuarea procedurii de micropigmentare în timpul sarcinii și a alăptării?
Mai întâi de toate, micropigmentarea reprezintă infiltrarea pigmenților speciali în straturile superficiale ale pielei cu ajutorul unui aparat special. Modul de comportare a acestor pigmenți în piele sunt greu de prevăzut și depinde în mare măsură de particularitățile individuale ale fiecărui organism. Dar în cazul graviduțelor, acest lucru este și mai greu de prognosticat. De aceea, astfel de manipulări sunt bine de evitat pentru a micșora riscul unor complicații.
Care sunt riscurile pentru mămică și bebeluș?
Procedura în sine, fiind una invazivă, deja reprezintă un pericol pentru viitoarele și proaspetele mămici. Chiar dacă toate cele necesare folosite în timpul procedurii sunt de unică folosința, iar normele septico-sanitare sunt riguros respectate, există riscul apariției unor infecții, care ulterior ar afecta embrionul sau copilașul din burtică. Acest lucru este foarte rar întâlnit, dar de ce graviduța să se expună unor astfel de riscuri, când pur și simplu poate să le evite!
Începând cu primul trimestru de sarcină, organismul femeii trece printr-o serie de schimbări hormonale, a metabolismului, creșterea fluxului sanguin și a pragului de sensibilitate. Anume acești factori joacă un rol primordial în efectuarea procedurii de micropigmentare și de care depinde obținerea unui rezultat la nivelul așteptărilor!
Viitoarele mămici trebuie să ceară acordul ginecologului, dacă s-au decis să facă procedura?
În mod obișnuit, procedura decurge cu senzații ușoare de durere și cu folosirea anesteziei cu scop de a le ameliora. În cazul viitoarelor mămici, unde pragul de sensibilitate crește, senzația de durere este mult mai accentuată. Acest lucru face ca procedura să fie una inconfortabilă, iar folosirea anestezieii este total interzisă fără acordul medicului ginecolog.
La ce rezultat să se aștepte graviduța?
Schimbările hormonale și a metabolismului, care au loc în timpul sarcinii și a alăptării, fac ca rezultatul procedurii să fie total imprevizibil. Niciun specialist nu poate garanta un rezultat pe măsura așteptărilor, dar ce să mai zicem în cazul viitoarelor mămici. Aceste modificări împiedică regenerarea normală a celulelelor și fixarea pigmentului în straturile pielei.
Există femei însărcinate, care riscă să-și facă această procedură?
Desigur, sunt și femei foarte îndrăznețe, care au făcut micropigmentarea în timpul sarcinii și a alăptării, având rezultate bune. Dar să nu uităm faptul că toate suntem individuale și ce a mers la una, poate să nu fie bine la alta. De aceea, gândiți-vă bine înainte de a lua o astfel de decizie, pentru că o luați nu numai pentru voi, dar și pentru suflețelul din burtica voastră! Eu vin doar cu sfaturi și recomandări!
Când ar trebui să facem procedura de micropigmentare, ca să nu dăunăm fătului?
Înainte de a planifica sarcina și după ce ați înțărcat copilul. Astfel, efectul va fi unul minunat și fără riscuri asupra sănătății.
Ce proceduri pentru sprâncene sunt permise în sarcină?
Puteți apela la procedura de modelare și vopsire cu hennă sau vopsea. Se face lunar, vă ia mai mult timp, în schimb este inofensivă, sigură și de încredere! Fiți fericite și frumoase oricând!
Sursa: Mamaplus.MD