Potrivit Biroului Național de Statistică, sexul feminin predomină în rândul populației, la 100 de femei revenind 93 de bărbați. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu aproape opt ani, speranța de viață la naștere fiind de 77 de ani pentru femei și 69,4 ani în cazul bărbaților. Acest decalaj se explică prin nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților, în special a celor în vârstă aptă de muncă.
Femeile de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaților. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior de învățământ: 23,4% femei și 18,0% bărbați. Bărbații părăsesc sistemul educațional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piața forței de muncă, scrie ipn.md
Ponderea femeilor în populația ocupată este, practic, egală cu cea a bărbaților și se menține pe parcursul ultimilor ani la același nivel: 50,5% bărbați și 49,5% femei. Rata de ocupare a femeilor depinde de mai mulți factori, inclusiv dacă au sau nu copii cu vârsta mai mică de 16 ani. Femeile mai puțin se regăsesc în sectorul agricol, industrie și construcții, dar predomină în activități economice, precum comerț, hoteluri și restaurante, învățământ, sănătate și asistență socială.
Femeile într-o măsură mai mare preferă activități salariate și locuri de muncă formale. 69,7% din totalul femeilor ocupate sunt angajate în calitate de salariat. La bărbați acest indicator este de 60,7%. În rândul non-salariaților, bărbații predomină în categoria lucrătorilor pe cont propriu, iar femeile – printre lucrătorii familiali neremunerați. Femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin ca bărbații. Exprimată în valoare numerică, discrepanța constituie circa 813 lei.
Femeile în vârstă de 18 ani și peste sunt mai dependente de plățile sociale comparativ cu bărbații. Circa 40 la sută din femei au drept sursă de venit pensiile, comparativ cu circa 29 la sută în cazul bărbaților. Din totalul pensionari în anul 2018, 64,5% sunt femei.