Cum să facem în așa fel încât prima vizită la frizer să nu sperie micuțul, ci să pună începuturile unei noi prietenii între copil și coafor/coafeză? Da, da, ați citi bine: prietenie! Aici se ascunde secretul succesului și al vizitelor distractive la frizerie. Astăzi vom încerca să înțelegem mai bine această problemă, iar în ajutor ne va veni Svetlana Vieru, specialist la salonul de înfrumusețare „DIA SALON”.
Svetlana, cum să pregătim copilul pentru vizita la coafor?
Sunt coafeză de peste 12 ani și, bazându-mă pe experiența proprie, recomand să începeți prin familiarizarea copilului cu ambianța nouă și să faceți cunoștință cu meșterul. Desigur, alegerea frizerului nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Trebuie să cunoașteți frizerul personal sau să veniți la recomandarea prietenilor ori a cunoscuților. Nu vă străduiți să așezați copilul în fotoliu chiar de la prima vizită. Lăsați-l să se obișnuiască cu atmosfera și să cunoască frizerul. Nu vă întristați dacă nu reușiți din prima să îl convingeți să stea cuminte pentru a fi tuns. Puteți veni în vizită câteva zile la rând, până când micuțul va începe să se obișnuiască și să aibă încredere în coafor. La un salon bun, această problemă va fi privită cu înțelegere.
Este importantă și perioada pentru care planificați vizita. Este mai bine să o faceți la începutul săptămânii, atunci când numărul de clienți este mai mic, iar timp pentru comunicare – mai mult. Dimineața este cea mai bună perioadă a zilei: nici copilul, nici frizerul nu sunt obosiți. Încercați să luați cu dumneavoastră desertul preferat al copilului. Transmiteți-l pe ascuns frizerului, iar acesta va putea surprinde plăcut copilul, oferindu-i o gustare. Dacă unii părinți nu sunt de acord ca micuțul să mănânce în salonul de înfrumusețare, puteți cumpăra baloane și umfla, împreună cu frizerul, câteva baloane în dar pentru copil! Există mai multe variante. Și toate sunt orientate spre stabilirea contactului cu micuțul.
Cât de mult ajută sau încurcă prezența părinților în timpul tunsului?
În practica mea a existat un caz când copilul i-a permis mamei să meargă în sala de alături, iar noi am reușit să ne facem treaba singurei! Am observat că în unele cazuri, când mămicile ies să vorbească la telefon, copilașii devin mai deschiși. Desigur, multe depind de meșter. Vă rog, dragi părinți, nu spuneți niciodată copilului că tunsul nu este dureros sau periculos. Tocmai aceste afirmații îl fac să gândească că totul este, de fapt, invers.
Care sunt fricile copiilor care se așază pentru prima dată în fotoliul frizerului?
Uneori copiii se sperie de părul tăiat. Explicați-le că părul crește întotdeauna la loc, iar pentru a fi frumos și pentru a nu ne deranja, el trebuie tuns din când în când. De asemenea, puteți păstra câteva bucle ca amintire. Dacă micuțul nu se liniștește nici așa, o altă variantă este să chemați meșterul acasă. Între pereții camerei lui, copilul se va simți mai confortabil și se va relaxa mai repede și mai ușor.
Ce tunsori pentru copil se bucură de cea mai mare popularitate?
Nu vă străduiți să faceți de la bun început copilului o tunsoare modernă, pentru că ea ar putea necesita mai mult timp decât poate rezista copilul. În cazul copiilor mai mari, lucrurile sunt mai simple. Trebuie să țineți cont de tipul părului și să rețineți că produsele de coafat la această vârstă trebuie folosite cât mai rar. În acest sezon bretoanele lungi ies din modă, dar revin tâmplele înalte. În general, în noul an vor fi populare variantele de semibox. În cazul fetițelor sunt la modă careul asimetric și tunsorile cu breton. Însă țineți minte întotdeauna că tunsoarea, indiferent de vârstă, trebuie aleasă după forma capului.
Sursa: Mamaplus.MD