Există o mulțime de cărți despre avantajele alăptării naturale. Alimentația naturală este net superioară celei artificiale și are doar beneficii pentru bebeluși: asigură organismul micuților cu toate substanțele nutritive necesare și contribuie la întărirea naturală a imunității, prevenind dezvoltarea multor boli (anemie și pneumonie, rahitism, infecții gastrointestinale). Laptele matern este bine asimilat de organismul copiilor, spre deosebire de laptele praf. În plus, alăptarea la sân are avantaje și pentru sănătatea mamei care alăptează: contribuie la prevenirea mastitei și cancerului glandei mamare. Și, desigur, alăptarea la sân este comodă și aduce economii consistente pentru bugetul familiei.

Când să renunțăm la alăptările nocturne

Pentru ca alăptatul să aducă doar beneficii și să nu devină o povară pentru mămică, copilul trebuie alăptat la cerere. Cu cât mai des suge copilul, cu atât mai sănătos este el. În plus, sânul mamei este pentru copil nu doar o metodă de a-și astâmpăra foamea, ci și unicul calmant care acționează practic instant. Faptul că bebelușul cere sânul de mai multe ori pe noapte (uneori la fel de des ca ziua) este un fenomen absolut normal. Se explică aceasta prin faptul că laptele matern, după cum am spus anterior, este digerat foarte ușor, iar micuțul are nevoie să mănânce de câteva ori pe noapte. În plus, organismul micuțului este astfel construit încât el se trezește de câteva ori pe noapte – sugarii obosesc repede și se refac la fel de repede. Iar atunci când se trezește noaptea, pentru a adormi din nou, nu are nevoie decât să sugă puțin pieptul mamei! 

Pentru ca alăptatul nocturn să nu provoace probleme, puteți întreprinde următoarele:

  • Dormiți împreună cu micuțul.
  • Pentru ca bebelușul să ceară mai rar sânul pe timpul nopții, hrăniți-l bine înainte de somn.
  • Lăsați aprinsă în camera în care doarme copilul o lampă cu lumină discretă – aceasta va ușura semnificativ procesul de alăptare nocturnă și nu va permite ca micuțul să încurce ziua cu noaptea.

Însă, mai devreme sau mai târziu, vine vremea când trebuie să renunțăm la alăptările de noapte, iar foarte multe mămici își pun întrebarea când este oportun să o facă.

Când să renunțăm la alăptările nocturne

Când să renunțăm la alăptările nocturne?

Pentru ca micuțul să treacă mai ușor peste perioada de înțărcare, acest proces trebuie să fie treptat: cu timpul, oferiți mai rar sânul și hrăniți copilul mai des cu alimente solide. Această abordare va feri copilul de stres, pentru că reducerea numărului de alăptări nu îl va afecta prea tare. În plus, dezvățarea treptată de sân nu va pune probleme serioase de sănătate nici mamei, din contra, cantitatea de lapte secretat se va reduce (până la dispariția completă).

La înțărcarea copilului trebuie să știți și să respectați următoarea regulă: copilul trebuie dezvățat de sân, preferabil, în perioada caldă a anului, atunci când el petrece mai mult timp la aer liber, se joacă cu alți copii, iar uneori uită chiar că trebuie să sugă. Atunci când decideți să înțărcați copilul, încercați să îl dezvățați întâi de alăptările dinainte de somn. Doar atunci când micuțul se obișnuiește, puteți renunța și la alăptările nocturne.

Mămicile trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu cedeze și să nu renunțe la scopul propus: să manifeste voință, dar să înconjoare micuțul cu dragoste și căldură. Doar în astfel de condiții înțărcarea micuțului nu va pune nici un fel de probleme.

Când să renunțăm la alăptările nocturne

Sursa