mamaplus

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

-
//
19.10.2016

Dr. Florin Ioan Bălănică este reprezentantul oficial al Organizației Europene de Lifestyle Medical în România. După aproximativ 5 ani de când #MetodaDrBălănică este cunoscută în România și Europa ca o metodă eficientă de prevenție și tratament, cu rezultate dovedite și demonstrate în cazul a peste 1.000 de pacienți, acesta considerat că este momentul pentru a fi alături de cât mai mulți oameni cu soluții medicale personalizate, acum și la Chișinău.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 În secolul XXI, se vorbește tot mai mult despre alimentația corectă și abordarea unui mod de viață sănătos. Ca specialist în domeniul nutriției, care este modul de viață potrivit pentru omul modern?

Omul modern plătește prețul tehnologiei. Nu există un mod de viață ideal, dar există un mod adaptat fiecărei persoane în parte. În secolul tehnologiilor moderne, soluția este medicina stilului de viață. Aici, am să vă vorbesc despre metoda pe care eu am structurat-o – „Metoda Dr. Bălănică”.

Această metodă are 4 elemente: nutriția, managementul posturii, mișcarea și managementul stresului.

Nutriția include un mod de alimentație adaptat fiecărei persoane în parte. Fiecare om este individual, fiziologia organismului și modul lui de viață este diferit, de aceea este nevoie de o abordare personalizată.

Managementul posturii este un aspect foarte important. Postura, de fapt, este importantă atunci când porți o discuție, când ești la volan sau la birou. Cunoscând managementul posturii, evităm multe probleme de sănătate, dureri articulare, ale coloanei lombare, cervicale etc.

Mișcarea este viață. Trebuie să facem mișcare oriunde ne-am afla. „Metoda Dr. Bălănică” include câteva tipuri de exerciții cu o durată de 14 minute, care aduc rezultate vizibile.

Managementul stresului – zona emoțională este extrem de importantă pentru om. De cele mai multe ori, bolile de care suferim au ambele componente, una emoțională și alta fizică. Cele două sunt conectate.

„Metoda Dr. Bălănică”  se bazează pe metoda integratoare a pacientului, atât fizic, cât și emoțional. Noi tratăm cauza, nu efectul. Prevenția bolii este doar o noțiune teoretică. Medicina stilului de viață vine cu soluția, căci 70 % dintre patologii se datorează modului de viață pe care îl ducem.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 Sunteți fondatorul unei școli despre sănătate și longevitate a vieții. Cine sunt discipolii Dvs.?

Școala pentru sănătate și longevitate a apărut dintr-o nevoie a oamenilor de a avea alături specialiști care să le poată explica cum să trăiască sănătos, prin lucruri practice, nu teoretice. Această școală este nu doar pentru oamenii cu studii medicale, ci și pentru oamenii de rând. Prin urmare, apar mai mulți specialiști în domeniul medicinei, care încep să practice această metodă spre beneficiul pacientului. Legătura dintre medic și pacient trebuie să fie una mult mai mare... De această relație depinde sănătatea pacientului și perspectiva medicului care va putea să perpetueze anumite lucruri.

Școala mai are un scop, cel de a arăta oamenilor unde este problema.

Termenul de Lifestyle pare ceva simplu, dar, de fapt, nu este așa. Școala Dr. Bălănică se axează foarte mult pe Lifestyle, făcând un anti-aging pe interior, nu pe exterior. Starea interioară de sănătate se reflectă pe exterior.

 În cazul bolnavilor cu boli cronice, ca hepatita, de exemplu, există soluții miracol de tratament?

Hepatita este o boală dată de un virus. Pentru acești pacienți există o terapie bine structurată pe care infecționiștii știu să o pună în practică. La clinica Dr. Bălănică, pacientul cu hepatită este abordat de o întreagă echipă medicală, care îi setează toate elementele esențiale ce țin de viața lui. În cazul acestor pacienți lucrăm cu zona de nutriție, dar și cu zona emoțională, așa cum mulți pacienți sunt stresați și ajung să aibă probleme la nivel psihologic din cauza bolii. Participăm cu managementul cazului, cu partea de observații, vedem care este stadiul bolii și cum evoluează patologia respectivă. Avem și rezultate frumoase, cazuri când ne-a reușit să stagnăm virusul, ba chiar să-l negativăm. Există o legătură strânsă între activitatea virusului și imunitatea organismului. Lucrăm asupra imunității, pentru ca aceasta să facă față activității virusului. Tratăm nu hepatita, ci pacientul.

 Sportul este vital în viața unui om? Am putea avea o longevitate mai mare în cazul în care îl practicăm cu regularitate?

Sportul este foarte important. Atunci când facem mișcare, declanșăm secreția unor hormoni, avem o masă corporală mai bună, mai puțină grăsime, un metabolism mai bun și alte plusuri. Sportul ne ajută să fim mai sănătoși, atât fizic, cât și emoțional. Felurile de sport sunt foarte diferite. De exemplu, pe insula Sardinia bărbații trăiesc peste 100 de ani. Deși nu fac sport, ei sunt veșnic în mișcare, cărui fapt se datorează longevitatea vieții lor.

Mersul pe jos, pe role, plimbările prin parc sunt benefice pentru sănătate. Este important să practicăm sportul constant, zilnic, să fie parte din viața noastră. Oamenii care se mișcă permanent sunt mai longevivi.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 Cum începe o dimineață perfectă în viziunea unui nutriționist? Unii specialiști recomandă să bem un pahar de apă pe stomacul gol. Alții recomandă uleiul de măsline. Dvs. cu ce recomandări veniți?

Prima parte a zilei este foarte importantă, pentru că în timpul nopții organismul nostru se odihnește, iar dimineața are nevoie să fie alcalizat. O putem face servind un pahar cu apă alcalină sau cu lămâie. După apa alcalină, este foarte important ca micul dejun să conțină toți nutrienții – proteine, glucide, vitamine, minerale.

Exemple de mic dejun:

Putem servi un iaurt degresat cu cereale integrale. La fel, legumele de culoare verde cu o bucată de carne, piept de curcan sau de pui, pot fi un dejun perfect.

Un alt exemplu, brânza slabă cu o legumă de culoare verde și două felii de pâine.

O omletă fără ulei, doar dintr-un ou integral și cu albușuri, servită cu o salată și două felii de pâine.

Terciurile le recomand persoanelor care fac foarte multă mișcare dimineața. Persoanele sedentare ar trebui să le evite.

Privitor la cafea – le sugerez tuturor pacienților mei să nu o consume pe stomacul gol, pentru că este foarte acidă. O putem servi în timpul micului dejun sau după. Nu punem lapte în cafea și nici zahăr, acesta din urmă poate fi înlocuit cu un înlocuitor de zahăr. Persoanele normoponderale pot servi ceva dulce la cafea, doar în cazul când merg mai apoi la sală. În cazul persoanelor supraponderale, care fac mai puțină mișcare, acesta chiar nu este tipul de mic dejun potrivit.

Concluzionez, micul dejun este o masă foarte importantă care trebuie să conțină toți nutrienții necesari.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 Sursa de proteine, carnea, cât de importantă este consumul acesteia? În ce parte a zilei este mai bine să o mâncăm?

Carnea înseamnă proteine și ea este foarte importantă în alimentație. Proteinele sunt lanțuri de aminoacizi, iar proteinele animale conțin aminoacizi esențiali. Acești aminoacizi pot fi obținuți și din brânză și din ouă. La fel, putem obține aminoacizi și din zona vegetală. Unele vegetale sunt mai bogate în aminoacizi decât carnea, de exemplu fasolea verde, lintea, ciupercile ș.a. Diferența dintre proteina animală și cea vegetală este că proteina animală conține toți aminoacizii, iar cea vegetală –nu. Adulții pot să nu consume carne, dar copiilor le este absolut recomandată. Copilul în creștere trebuie să consume proteină animală din carne.

Adulților le recomand să consume carnea în prima jumătate a zilei, în special la prânz. La cină optăm pentru o carne mai ușoară, ca pieptul de curcan sau peștele alb.

 În ce parte a zilei pot fi consumate fructele și lactatele? În cazul femeilor, sunteți pro sau contra produselor lactate după vârsta de 30 de ani?

Fructele, ca merele verzi, ananasul, kiwi le recomand în prima jumătate a zilei sau la prima gustare, în jur de ora 10. Acestea nu sunt recomandate în a doua jumătate a zilei, așa cum metabolismul este mai scăzut.

Privitor la lactate – nu recomand laptele dulce, pentru că, din momentul în care am fost înțărcați, nu mai avem enzimele care să fermenteze lactoza. De aceea recomand laptele fermentat, iaurtul, chefirul sau laptele bătut. Este foarte importantă cantitatea de grăsimi. De aceea, recomand consumul lactatelor de 2%, maxim 5%.

Fiind ușor de consumat, lactatele fermentate pot fi folosite și ca gustări, nu doar la micul dejun.

Nu sunt contra consumului lactatelor după vârsta de 30, nu cred că această ipoteză are o bază științifică.

 Ce trebuie să știm când alegem să devenim vegetarieni sau să consumăm doar produse raw vegan?

Persoanele care decid să devină vegetarieni sau raw vegani trebuie să înțeleagă ce este aceasta. Să facă o trecere treptată, să treacă din zona de omnivor, în zona de lacto-vegetarian și mai apoi în zona vegetariană sau vegană. Ar trebui să fie o trecere lentă, în cazul în care fiziologia organismului le permite.

Lucrez cu persoane vegetariene și vegane și le ajut să își mențină echilibrul în decizia pe care au luat-o. Îi sfătuiesc să pună pe primul loc legumele, în special de culoare verde, pentru că au o cantitate mare de antioxidanți și o cantitate mare de fibre.

Pe locul doi sunt fructele foarte închise la culoare, ca fructele de pădure, zmeura, afinele, coacăza.

Pe locul trei este zona de proteine slabe – iaurturile, brânza slabă, carnea albă, cea de pește, de curcan, ouăle, în special albușul de ou.

Ulterior, vin cerealele, iar pe ultimul loc, carnea roșie.

Aici, echilibrul este extrem de important.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 Toamna temperaturile sunt în scădere. Ce alimente de întărire a imunității le recomandați copiilor, în special celor care frecventează grădinița?

Trecerea de la un anotimp la altul este una bruscă și corpul nostru nu reușește să se adapteze cu noile temperaturi. Astfel, trebuie să ne adaptăm anotimpului. Această adaptare la mediu, omul modern a pierdut-o. Dacă n-o va regăsi, va suferi din punct de vedere fiziologic. Este important să ne adaptăm la mediu, pentru că facem parte din el. Nu există alimente miraculoase. Și în acest caz, cheia stă în echilibru.

În cazul copiilor, este important să consume foarte multe legume, fructe sărace în zahăr și lămâie. Să facă multă mișcare și să reducă timpul în încăperi închise. Cu cât stăm mai mult în aer liber, ne adaptăm mai bine acestor schimbări climaterice de temperaturi care ne afectează.

Mai există și soluția suplimentelor, dar suplimentele nu funcționează decât dacă vorbim de o sursă naturală. Suplimentul vine atașat cu un mod de viață corect și nu este o opțiune simplă.

 Care este formula clasică potrivită de alimentație?

Am să generalizez: micul dejun trebuie să conțină toți nutrienții – proteine, glucide, vitamine și minerale. La micul dejun evităm să combinăm oul, brânza și carnea. Sunt trei proteine diferite pe care corpul nu le poate metaboliza simultan. Ele pot fi consumate doar separat, nu la aceeași masă, preferabil nu în aceeași zi.

Prima gustare, în jur de ora 10.

Prânzul trebuie să conțină toți nutrienții, dar cu un accent mai mare pe zona proteină – carnea, dar nici aici să nu lipsească legumele verzi. În cazul în care nu preferăm carnea, putem să o înlocuim cu mazăre, conopidă, ciuperci...

Cina trebuie să fie slabă nutrițional, dar bogată în proteine. Să fie servită până la ora 20, după, metabolismul este mai lent și nu reușește să digere mâncarea consumată.

#MetodaDoctoruluiBălănică – medicina stilului de viață

 Cum pot apela la serviciile Dvs. pacienții din Moldova?

Vin la Chișinău o dată la două săptămâni. Pacienții din Moldova se pot programa la clinica Medazur. Pe site-ul acestora este promovat parteneriatul, aici sunt și datele mele de contact.

 „Bolile trupești sunt generate de cele sufletești”. Ce părere aveți despre această afirmație?

Cu siguranță, da. N-a existat în experiența mea niciun pacient ale cărui boli fizice să nu fie legate de cele emoționale.

 Inovațiile în medicină și cele în domeniul nutriției vor salva lumea?

„Metoda Dr. Bălănică” este o soluție. Cert, este medicina viitorului, o soluție optimă ce are un raport foarte bun – preț, calitate, rezultat și este la îndemână. 70% dintre bolile de care suferim se datorează modului nostru de viață. Știința stă la baza oricărei metode serioase de tratament, nu putem fără știință, iar mersul la medic salvează un pacient.

Medazur Med Spa
MD-2001, Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 46
Telefon: (373 22) 89 89 89
info@medazur.md
www.medazur.md

Jurnalist Xenia Bugneac