Deseori mamele se întreabă cum e mai bine să alterneze sânii în timpul alăptării, ce să facă dacă un sân este mai mare decât altul. Există vreo rețetă universală pentru alternarea sânilor în timpul alăptării și există vreo soluție fermecată pentru a nu permite/uniformizarea mărimii sânilor? Cu toată responsabilitatea spunem „Nu!”.
Ne vom strădui să specificăm principalele momente care trebuie înțelese pentru a selecta propria strategie de alternare a sânilor:
- Oamenii, în general, nu sunt perfect simetrici. Femeile nu sunt perfect simetrice. 9 femei din 10 au o anumită diferență în mărime, inclusiv a sânilor.
- Majoritatea bebelușilor își aleg sânul preferat, ceea ce este firesc. „Plăcerea” se manifestă într-o anumită măsură – de la „aproape indiferent” până la capricii în fața sânului neagreat – aceasta tot e normal. De obicei, sânul „preferat” eliberează mai mult lapte, pentru că micuțul suge mai mult din el, mama i-l oferă. Nu sunteți singura!
- În mod normal (dacă copilul adaugă în greutate și, în general, totul e în regulă), alternați sânul după cum vă este comod. Adică nu trebuie să vă deranjați cu o ordine anume și să o urmați cu strictețe, în pofida rațiunii și a intuiției.
- Nu există reguli stricte, doar țineți minte: golirea frecventă a sânului înseamnă lactație suficientă, mai rară – reducerea lactației.
- Noaptea, de asemenea, schimbați sânul. Alegeți poziții astfel ca dimineața ambii sâni să fie uniformi, nu unul stors, iar altul plin.
- Indiferent de strategia aleasă, fiți atente ca ambii sâni să primească atenție egală și să fie goliți APROXIMATIV egal în timpul zilei.
Care sunt posibilitățile de alternare și când trebuie de menajat unul dintre ei:
- O masă – un sân. În condiția în care copilul adaugă normal în greutate și îl hrăniți destul de des, pentru ca un sân să nu „aștepte” prea mult (de la 4 ore).
- „Sânul de serviciu” o vreme, iar sânul celălalt are o pauză mai mare. Se potrivește pentru mamele care au mai mult lapte. Aici există 2 momente importante: în primul rând, un sân are timp să se umple și totodată se stimulează mecanismul de reducere a lactației, iar în al doilea rând, copilul golește bine al doilea sân, primind cantitatea necesară de lapte gras.
- Ambii sâni la o masă. Este o metodă bună dacă doriți să sporiți lactația. Apare întrebarea dacă nu vom stimula hiperlactația, dacă există suficient lapte? Nu, pentru că micuțul suge doar atât cât are nevoie. dacă nu va vrea să ia cel de-al doilea sân, nu insistați. Propuneți-i-l atunci când vedeți că suge în gol primul sân și acesta a devenit destul de moale și ușor. De asemenea, atunci când micuțul a lăsat primul sân, dar nu a adormit. Sau dacă simțiți că suptul îndelungat vă deranjează sau dacă simțiți că s-a golit, iar al doilea „impune” golirea.
- „Pe rând”, adică ambii, apoi iar primul etc. Metoda e potrivită în cazul nou-născuților și, de asemenea, pentru stimularea lactației. În principiu, se respectă pașii „ambii sâni pentru o masă”, ca în punctul precedent.
Ce trebuie de făcut dacă observați că sânii au mărimi diferite?
Oferiți-i mai des sânul mai mic, începeți fiecare masă cu acesta, dar nu-l neglijați pe a-l doilea. Rețineți: cu cât mai progresiv veți face înțărcarea, cu atât deosebirea dintre sâni va fi mai puțin evidentă.
Alăptați cu inspirație!