De obicei, când se ajunge la divorț, soții se gândesc doar la viitorul lor, acordând puțină atenție copiilor. Majoritatea consideră că divorțul e un fenomen normal într-o societate modernă. Dar e important de știut că divorțul părinților are un impact puternic asupra psihicului copiilor și poate avea efecte lamentabile. Cum trebuie să-i spunem copilului despre divorț, în ce împrejurări și cum se poate evita ura față de părinți ne-a relatat Olga Modîrca, magistru în psihologia copilului.
Оlga, cine dintre părinți ar fi mai bine să-i vorbească copilului despre divorț?
Cel mai important e ca acestuia să i se spună despre divorț. Secretele, tensiunea dintre părinți trezesc interesul copilului, iar uneori îl îngrijorează, făcându-l să-și imagineze lucruri negative. Ambii părinți trebuie să se pregătească pentru această conversație. Ar fi bine ca părinții să se pregătească din timp, pentru ca această conversație să nu degenereze într-o ceartă în prezența copilului. De obicei, mama este cea care-și asumă conversația despre divorț, căci, de cele mai multe ori, copilul rămâne cu ea. Dacă mama intenționează să ascundă adevărul, e cazul să înțeleagă că oricum se va găsi o persoană „binevoitoare”, care îi va spune copilului despre divorț, atunci încrederea în ea va fi periclitată.
Dacă tatăl e capul familiei, atunci prezența lui este obligatorie. Ar fi bine ca el să-i vorbească despre divorț, aceasta l-ar face pe copil să înțeleagă că tata îi va fi și în continuare alături.
Copiilor de vârstă preșcolară li se va spune că tata nu va mai locui cu ei, dar îi va vizita des. Unui adolescent i se pot explica unele cauze ce au determinat divorțul, însă fără prea multe detalii. Iar dacă copilul e prea mic pentru o astfel de conversație, amânați-o până la momentul în care singur va fi interesat de lipsa tatălui.
În ce ambianță trebuie să decurgă conversația despre divorț?
Străduiți-vă să aveți un dialog calm și binevoitor. Trebuie să țineți cont și de dispoziția copilului. Alegeți un moment în care nimic nu-i va putea distrage atenția. E mai bine ca această conversație să aibă loc acasă. Important e să nu vă grăbiți, alegeți cu grijă cuvintele, ca să nu rămână lucruri nespuse.
Copilul poate reacționa agresiv – cu lacrimi și nervi. Fiți pregătiți pentru așa ceva. Mângâiați-l, îmbrățișați-l și ajutați-l să depășească momentul. Trebuie să aveți suficient timp pentru explicații, pentru ca dialogul să fie eficient. Nu discutați despre aceasta dacă copilul e bolnav sau imediat după ce s-a trezit sau este obosit.
Ce se întâmplă dacă copilul este anunțat deja după divorț?
Cred că orice copil trebuie să știe ce se întâmplă în familia sa. Fiți pregătiți, cu cât este mai mare copilul, cu atât mai multe întrebări va avea. Desigur, că multora le pare că e mai bine să nu-i spună copilului despre divorț, unele mame le spun copiilor că tata a plecat în deplasare sau că a murit. Imaginația părinților, din păcate, n-are limite în acest sens. Deși este o soluție mai simplă, dar mereu are un sfârșit dramatic pentru copil și pentru profilul emoțional al acestuia. Cu cât mai devreme îi veți spune despre divorț, cu atât mai ușor va accepta această veste.
La ce trebuie să atragă atenția părinții când vorbesc despre divorț?
Oricare ar fi cauza divorțului, explicați-i copilului, pe înțelesul lui, cât de bine vă va fi în continuare. Nu-i spuneți copilului lucruri negative despre tata. De exemplu, că acesta n-a putut asigura familia sau este un trădător etc.
E suficient să vorbiți o singură dată, clar și serios. Această discuție nu e o telenovelă, așa că nu dramatizați. Totuși fiți pregătiți să reveniți la această temă de discuție.
Cum se poate evita ura față de unul dintre părinți (față de cel care a plecat?)
Ambii părinți, atât mama, cât și tata, trebuie să-și controleze emoțiile:
- Nu vă învinuiți reciproc în prezența copilului.
- Nu acuzați rudele de ceea ce s-a întâmplat.
- Nu dați vina pe copil.
Copilul se poate gândi că dacă trăiește cu mama, petrece cel mai mult timp cu ea, înseamnă că tata nu-l mai iubește ca mai înainte. Adulții trebuie să-i demonstreze acestuia că îl iubesc la fel de mult. Ambii părinți trebuie să-i arate afecțiunea și să-i arate că dragostea față de el nu se poate epuiza, chiar dacă mama și tata sunt separați. Pentru copil e important să perceapă că părinții se stimează, pentru că aceștia imită comportamentul celor mari.
Ce sfaturi le puteți da părinților despre comportamentul de după divorț?
Părinților le-aș recomanda următoarele:
- Să-i explice copilului cauzele divorțului, în funcție de vârstă;
- Convingeți-l că îl iubiți ambii la fel de mult;
- Nu trebuie să vă temeți sau să vă rușinați de conversația cu copilul despre ceea ce simte față de părintele care nu locuiește în familie;
- Discutați despre această situație cu apropiații și cu rudele fostului soț, explicați-le că pentru copil e importantă susținerea lor;
- Nu schimbați imediat locul de trai, grădinița, școala;
- Nu exagerați în protejarea copilului;
- Foștii soți trebuie să păstreze sau să restabilească înțelegerea dintre ei;
- Nu spuneți lucruri negative despre mama sau tata;
- Acordați-i suficient timp copilului, găsiți o ocupație sau un hobby interesant pentru amândoi.
Comentariile scriitoarei Arina Sato:
În timpul revoluției sau al războiului, majoritatea familiilor erau incomplete, dar mamele educau copii destoinici, care au construit lumea noastră. Divorțul – este întotdeauna o tragedie pentru copii, dar e mai bine așa decât să-și vadă tatăl beat, cu altă femei sau un alfons. În caz de divorț, copiii au nevoie de o dragoste dublă, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui: o dragoste adevărată, veșnică. Copiii nu trebuie să sufere din motiv că mama lor, cândva, nu a putut deosebi iubirea de îndrăgostire. Pentru a le distrage atenția de la această problemă, copiii trebuie înscriși la diferite ateliere, cercuri sportive. Copiii trebuie să fie mereu ocupați cu ceea ce le place. Convingeți-i că sunteți bravo și veți reuși împreună, că iubiți viața cu toate splendorile ei și nu e important dacă sunteți singuri sau împreună cu cineva.
A pregătit Cristina Scripnic