Parcă nu demult micuțului îi era comod în brațele părinților și nu mai avea nevoie de nimic. Dar iată că după câteva luni, copilul începe să exploreze cu ochișori curioși odaia și încearcă să interacționeze: se întinde spre obiecte, se întoarce, se așază… și deja îi apar primii dinți. În această perioadă spațiul de cunoaștere a micuțului se extinde până la bucătărie, ceea ce înseamnă că părinții trebuie să-i cumpere primul scaun bebelușului. 

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Când e momentul potrivit să-i cumpărați un scaun de masă și dacă are neapărat nevoie de el?

Puteți să vă descurcați și fără acest scăunel, dar va fi mai complicat și mai puțin confortabil. Chiar dacă îl alăptați doar la sân,  nu e prea sigur să-l țineți în brațe atunci când stați la masă.  

Lucrurile obișnuite pentru noi – ceașca cu ceai fierbinte sau farfuria cu supă – copilului i se par interesante și atrăgătoare. Chiar dacă micuțul va înțelege cu timpul că aceste obiecte nu trebui atinse, deocamdată nu își poate coordona  mișcările mâinilor, astfel poate să atingă aceste obiecte sau să verse, din întâmplare,  conținutul fierbinte.

De aceea, imediat ce micuțul a învățat să șadă, trebuie să-i cumpărați un scăunel de masă, ca să stea singur. Acest scăunel e util nu doar atunci când este hrănit, dar și atunci când mama îi prepară mâncarea, fiind mai protejat. În scăunel copilul se poate juca cu o jucărie sau poate desena, aflându-se sub supravegherea ei. 

Din punct de vedere psihologic, copilul are un spațiu privat la bucătărie. De asemenea, scăunelul îi oferă posibilitatea să se afle la același nivel cu adulții, ceea ce este destul de important. 

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Scaune transformabile: avantaje și dezavantaje

În pofida diversității modelelor de scăunele, putem simplifica procesul de alegere, evidențiind câteva elemente importante. Majoritatea modelelor se împart în două grupe: scaune de podea și transformabile, care pot fi utilizate până la vârsta școlară.  

Dacă vreți să îl obișnuiți pe copil să șadă cu împreună cu toți la masă, cumpărați-i un scaun  de podea  rezistent, fără funcții suplimentare. Dacă alegeți un scaun care poate fi transformat, veți putea folosi măsuța și scaunul separat când acesta va crește mai mărișor.

Trebuie să menționăm faptul că atât scăunele de podea, cât și cele transformabile, de obicei, ocupă loc la bucătărie (în medie au următoarele dimensiuni: 70 cm x     60). Dacă aveți  o bucătărie mică, mai bine apelați la soluții alternative. Puteți folosi un scăunel portabil, format dintr-o bucată de stofă care se îmbracă pe speteaza unui scaun obișnuit, sau un scaun pliabil pentru vacanță.  

Aspecte de care trebuie să ţinem cont

Stabilitatea

  • Să revenim la scaunele transformabile şi scaunele de podea. Scaunul de masă trebuie să fie stabil  și reglabil după înălţime. Odată familiarizat cu noul său loc, micuţul, curios şi activ din fire, va începe să se învârtă pe scaun, verificând soliditatea noii achiziţii. Însă şezutul scaunului este situat destul de sus, de aceea trebuie să vă asiguraţi că picioarele şi suportul acestuia sunt stabile şi sigure, nu se clatină şi suportă greutatea corespunzătoare copilului.
  • Dacă podeaua bucătăriei este lunecoasă, recomandăm scaunele cu garnituri de cauciuc la bază.
  • În cazul modelelor de podea, suportul scaunului este reprezentat, de regulă, de o bară solidă, care permite reglarea înălţimii: de la poziţia joasă, atunci când micuţul se aşază singur, până la cea mai înaltă, care permite micuţului să stea la nivelul mesei de bucătărie.
  • Sunt foarte comode modelele cu roţi şi opritori speciale.

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Siguranţa

  • Este mai bine să alegeţi modele cu unghiuri rotunjite. Micuţul nu trebuie să aibă acces la piese suplimentare, pe care să le poată deşuruba sau clătina. Este obligatorie existenţa centurilor de siguranță – în prima perioadă acestea sunt pur şi simplu indispensabile.
  • Recomandăm să optaţi pentru un model cu suporturi pentru picioruşe – acestea disciplinează micuţii curioşi. Sprijinindu-se de suport, copilul nu va aluneca, va putea să stea drept şi să se concentreze asupra mesei, şi nu asupra legănatului picioarelor.

Husele

  • Marea majoritate a scăunelelor sunt dotate cu huse moi şi colorate. Optaţi pentru huse de culori închise, uşor detaşabile şi fiţi pregătiţi să le spălaţi foarte des.
  • Apropo, unii producători menţionează deseori că stofa sau materialul de umplutură sunt destinate doar pentru spălare delicată: şi acest aspect trebuie avut în vedere.
  • La început copilul se va păta foarte des, de aceea husa poate fi scoasă până acesta mai creşte. Există, de altfel, şi materiale impermeabile, uşor de curăţat cu un burete umed după fiecare masă. 

Materialele din care este executat scaunul

  • Scaunele de podea se sprijină pe un cadru de metal, iar şezutul şi tava mesei pot fi executate din plastic.
  • Scaunele transformabile sunt confecţionate de cele mai multe ori integral din plastic sau din lemn. Scaunele de lemn sunt mai grele şi mai sensibile la contactul permanent cu apa în timpul spălării. Prin acesta se explică popularitatea scăunelelor confecţionate din plastic dur şi de calitate. 

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Centurile de siguranţă

Pe piaţă există scaune pentru copii fără centuri de siguranţă, dar noi am decis că acestea nu sunt potrivite pentru noi. În funcţie de numărul de puncte de fixare, există hamuri (centuri) de siguranţă în 3 puncte sau, mai sigure, în 5 puncte.

Tava şi particularităţile ei constructive

  • O tavă de masă bună trebuie să aibă marginile ridicate, pentru că micuţii au tendinţa să răstoarne şi să verse conţinutul cănilor şi farfuriilor, uneori chiar intenţionat, în joacă. De aceea suprafaţa tăviţei trebuie să fie „gata” pentru orice.
  • Este important ca aceasta să fie uşor de detaşat, pentru că veţi fi nevoiţi să o faceţi de câteva ori pe zi. Este bine când tava se prinde de ambele părţi – această construcție este mai sigură.
  • Unele modele au prevăzute sub tavă suporturi speciale pentru biberoane.

Suportul pentru picioare și particularitățile lui constructive

  • Scaunele cu suport pentru picioare sunt recomandabile pentru bebeluși. 
  • De obicei, suportul pentru picioare are câteva poziții de reglaj pe înălțime,  iar în caz de necesitate, se poate scoate. 

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Mecanism de pliere

Această funcție face comodă păstrarea scăunelului  și  luarea acestuia în călătorii sau la picnic. Scăunele pliante reprezintă o combinație între un designul modern și numărul minim de funcții și nu ocupă mult spațiu.  Închiderea și deschiderea unui scăunel transformabil  e foarte ușor de realizat chiar și de către un copil de patru ani.

 Reglarea spetezei

Producătorii, de obicei, prevăd câteva poziții de înclinare a  spătarului, iar unele modele pot fi transformate în legănuțe sau în scaun pentru călătorii. Deși nu veți avea nevoie de aceste transformări prea des, totuși vă vor ajuta să schimbați  poziția copilului.

Reguli de îngrijire și întreținere a scăunelului   

Se recomandă să spălați  sau să ștergeți tăvița după fiecare masă. O dată în lună scăunelul din plastic poate fi  demontat și spălat cu apă și puțin detergent.

Ca să nu vă pară prea complicată alegerea scăunelului, trebuie să stabiliți din timp prioritățile  funcționale (rezistență, dimensiuni) și după  aceea să alegeți culoarea căptușelii și accesoriile.

Cum alegem scaunele de masă pentru bebeluși

Detaliile prezentate mai sus vă vor ajuta să înțelegeți de ce tip de scaun aveți nevoie. Copilul dumneavoastră se va putea folosi de acest element de mobilier mai mulți ani, de aceea merită să acordați suficient timp la alegerea acestuia, ca să nu regretați mai târziu.

Sursa