Pentru că și degețelele, și unghiile nou-născuților sunt foarte mici, multe mămici se sperie atunci când vine vorba de tăierea unghiilor. Când, cum și cât de des trebuie să scurtezi unghiile minuscule ale copilașului, află din articolul ce urmează.
Majoritatea nou-născuţilor sunt echipaţi în maternitate cu mănuşi. Iar asta din cauză că mulţi dintre ei se nasc cu unghii lungi, foarte subţiri şi tăioase. Şi cum în primele luni de viaţă cei mici nu au control asupra mânuţelor, există şanse mari să se zgârâie singuri pe faţă sau să te zgârâie pe tine. Iar asistentele nu le taie unghiile, cel puţin nu în majoritatea maternităţilor de stat, deoarece nu vor să rişte o infecţie în cazul în care i-ar răni din greşeală. Aşa că marea şi stresanta experienţă a tăierii unghiilor vă revine vouă, părinţilor, în momentul în care ajungeţi acasă.
Ar trebui să tai unghiile bebelușului?
Da! Există o supersitiţie potrivit căreia nu ai voie să îi tai unghiile bebelușului în primul an de viaţă (există şi varianta mai blândă care spune că doar până la botez), deoarece în caz contrar va deveni hoţ. Iar soluţia oferită din bătrâni este să-i rozi unghiile până la vârsta cu pricina. Dar nu numai că rosul unghiilor nu este deloc igienic, dar în acest fel chiar ţi-ai putea răni bebeluşul, deoarece nici nu vezi ce faci, şi nici nu simţi.
Deci da, poţi tăia unghiile bebelușului încă din primele zile de viaţă, pentru a preveni rănirea şi pentru a nu-l ţine cu acele mănuşi pe mâini mai mult decât este cazul (cu siguranţă sunt incomode).
Cât de des să tai unghiile bebelușului?
Unghiile bebelușului sunt mult mai moi decât unghiile adultului, mai subţiri şi cresc foarte repede. De aceea, nu doar că ar trebui să tai unghiile bebelușului, ci ar trebui să faci asta de cel puţin două ori pe săptămână, în cazul celor de la mâini. La început probabil că va fi complicat şi vei avea nevoie de ajutor, dar după câteva săptămâni vei deveni expertă.
Când e momentul potrivit ca să tai unghiile bebelușului?
Mai ales în primele luni de viaţă, o soluţie ar putea fi să-i tai unghiile în timp ce doarme. Aşteaptă însă ca bebeluşul să adoarmă profund înainte de a începe toată operaţiunea. Poţi recunoaşte starea de somn adânc prin faptul că mişcările copilului încetează, respiraţia devinde regulată şi uşoară, muşchii sunt relaxaţi, palmele sunt deschise iar mâinile şi picioarele îi sunt moi şi atârnă. Chiar şi aşa, fii atentă, deoarece bebeluşul poate face mişcări bruşte şi în somn, dacă visează sau dacă îl gâdili.
Unele mame preferă momentul de după baie pentru a tăia unghiile bebelușului, în timp ce altele recurg la diferite jucării care să le distragă atenţia celor mici. Orice funcţionează în cazul vostru e perfect.
Citește continuarea pe totuldespremame.ro