mamaplus

Imunitatea copilului. Interviu cu specialistul Olga Cârstea

-
//
26.02.2016

Orice părinte, mai devreme sau mai târziu, își pune în mod inevitabil problema cum să ridice imunitatea copilului său. Chiar dacă micuțul nu se îmbolnăvește foarte des, am vrea ca el să nu se îmbolnăvească deloc. De aceea mămicile și tăticii încearcă să găsească cât mai multe informații utile pentru a asigura, corect și eficient, o stare bună de sănătate pentru copilul lor. Ne vom strădui să îi ajutăm în acest demers și să vorbim mai pe larg despre acest subiect.

Ce este imunitatea, ce să facem pentru a o ridica și a o întări în cazul copiilor? Aceste întrebări i le-am adresat doamnei Olga Cârstea, medic pediatru, doctor în științe medicale, Spitalul clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco”.

Imunitatea copilului. Interviu cu specialistul Olga Cârstea

 Ce este imunitatea?

Din perspective medicale, pur teoretice, sensul cuvântului „imunitate” este greu de explicat. Însă pentru părinți este suficientă următoarea explicație: imunitatea este capacitatea organismului de a se autoapăra. De a se apăra împotriva a tot ce nu este natural pentru organism: virusuri și bacterii, toxine, anumite medicamente.

 Care parte a organismului răspunde pentru imunitate?

De imunitatea copilului sunt responsabile mai multe organe. O importanță mai mare se acordă măduvei osoase, sistemului limfatic și intestinului. Pentru a înțelege cum să întărim imunitatea copilului, trebuie să înțelegem tipurile acesteia, deoarece prin noțiunea de „imunitate” sunt desemnate câteva sisteme de protecție. 

 Care sunt tipurile de imunitate?

Există două tipuri. Prima este cea ereditară: imunitatea genetică a unei anumite specii biologice, care, după cum arată și numele, se moștenește. Datorită acestui tip de imunitate omul nu se poate îmbolnăvi, spre exemplu, de răpciuga canină. Asigurarea funcționării imunității genetice a organismului se realizează prin intermediului unui număr mare de factori celulari și non-celulari. De exemplu, pielea și învelișurile mucoase reprezintă o barieră sigură pentru majoritatea microbilor. Protecția organismului se realizează, de asemenea, prin glandele sudoripare și salivare, mai bine zis prin substanțele secretate de acestea, care sunt letale pentru majoritatea bacteriilor patogene. În microflora normală a intestinului se conțin microorganisme care sunt inamici naturali ai unui număr mare de agenți patogeni. Lupta cu infecțiile în tractul digestiv se realizează prin intermediul sucului gastric (acid clorhidric), enzimelor și bilei.

Cât despre imunitatea dobândită, aceasta poate fi căpătată natural sau artificial, activă sau pasivă. Dacă apariția imunității este datorată unei boli suportate, aceasta se consideră naturală. După ce organismul a fost atacat de anumiți agenți patogeni, acesta începe să producă singur anticorpi. Uneori organismul îi folosește pentru a se proteja de infectare repetată timp de câteva săptămâni sau luni. Alteori el rămâne protejat pe parcursul mai multor ani sau chiar pentru toată viață.

Desigur, întărirea imunității ereditare nu este sarcina noastră principală, de aceea nu trebuie să îi acordăm o atenție prea mare. Dacă nu există nici o patologie congenitală, copilul nu se va îmbolnăvi. Cât privește imunitatea dobândită, trebuie să avem o atitudine foarte responsabilă față de aceasta.

Imunitatea copilului. Interviu cu specialistul Olga Cârstea

 Ce înseamnă expresia „imunitatea nou-născutului”?

Copilul nou-născut are o imunitate pasivă. Prin intermediul placentei el a primit anticorpi pentru agenții patogeni ai bolilor de care a suferit mama sau împotriva cărora a fost vaccinată. Către vârsta de 3-6 luni, începe slăbirea acestei imunități pasive transplacentare, iar până la vârsta de 1 an, aceasta dispare complet. Însă imunitatea copilului poate fi crescută prin intermediul alăptării naturale.

Din aceste cauze, pregătirea corectă pentru sarcină este foarte importantă, inclusiv vaccinarea femeilor de vârstă fertilă împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului la fiecare 5 ani, precum și efectuarea tuturor analizelor necesare pentru a stabili dacă viitoarele mame nu sunt purtătoare de agenți infecțioși, precum toxoplasmoza, infecția cu herpes, virusurile rubeolei sau citomegalovirusul. Aceste infecții sunt periculoase în primul rând prin faptul că, la infectarea primară în timpul sarcinii, ele pot conduce la infectarea intrauterină a fătului, cu afectarea sistemelor și organelor acestuia, sporind riscul de avort spontan, naștere a unui copil mort, malformații congenitale și defecte de dezvoltare.

 Care sunt factorii care influențează asupra procesului de formare a imunității la copii?

Asupra procesului de formare a imunității influențează o serie întreagă de factori ereditari, care depind atât de starea de sănătate a mamei și tatălui, cât și de modul în care a decurs sarcina. Particularitatea de bază a nou-născutului este capacitatea lui de a se adapta condițiilor mediului exterior. Dacă în primele două-trei luni de viață veți crea pentru copil condiții confortabile, atunci îi va fi foarte greu să trăiască ulterior în alte medii, în condiții de vreme schimbătoare, noi prieteni și școală. Capacitatea copilului de a se apăra împotriva infecțiilor este determinată de imunitate, care depinde, în primul rând, de modul de viață.

 Ce credeți despre imunomodulatoare?

Există un număr mare de preparate imunomodulatoare, dar până în prezent nu există o delimitare și o confirmare științifică a eficacității lor clinice.

Imunitatea copilului. Interviu cu specialistul Olga Cârstea

 Cum să întărim imunitatea copilului fără preparate medicale?

Având în vedere că sunt adepta tratamentului nemedicamentos, recomand ca părinții să încerce ridicarea imunității prin metode mai naturale. Trebuie să pornim de la cauzele care au condus la slăbirea imunității. De obicei este vorba despre bolile cronice, alimentația săracă și incorectă, mediul ecologic nefavorabil. Dar acestea sunt valabile cu condiția că micuțul nu are nici o patologie congenitală a sistemului imunitar.

 Vorbiți-ne despre metodele naturale de întărire a imunității la copii.

În loc să administrați imunomodulatoare, încercați să întăriți imunitatea prin următoarele metode:

  1. Asigurați copilului o alimentație de calitate. Aceasta trebuie să fie echilibrată și să nu provoace reacții alergice. La fel, meniul copilului trebuie să conțină atât alimente de origine vegetală, cât și animală.
  2. Protejați copilul de stresuri emoționale puternice. Ridicarea imunității este imposibilă dacă în familie există certuri frecvente, iar copilul se simte în pericol.
  3. Tratați infecțiile cronice, dar aici trebuie să cereți ajutorul unui medic, care va stabili caracterul bolilor.

 Care este părerea Dumneavoastră despre călirea copiilor?

Mulți părinți sunt categoric împotrivă, pentru că le este milă de odorașii lor. Dacă însă călirea se efectuează corect și treptat, aceasta este un instrument foarte eficient. Începeți cu gimnastică, fără proceduri cu apă. Peste câteva zile adăugați dușul cu apă călduță. Peste încă o săptămână, temperatura apei trebuie scăzută cu câteva grade. Peste alte câteva zile, fricționați copilul cu un prosop rece, trecând treptat la dușuri cu apă rece. Este cea mai bună metodă pentru cei care vor să întărească imunitatea copiilor bolnăvicioși.

Imunitatea copilului. Interviu cu specialistul Olga Cârstea

 Care este problema principală a imunității scăzute la copii?

Problema generației în creștere este că acești copii sunt hipodinamici. Modul de viață îi face să stea cu orele în fața televizorului sau a calculatorului, jucând jocuri virtuale etc. Poate că sfaturile de mai sus le vor părea deplasate părinților care vor să ridice imunitatea copiilor de 2 ani, însă odată cu înaintarea în vârstă veți dori ca micuții să fie mai activi. Desigur, este mai bine să nu îi forțăm, ci să transformăm totul în joc.

Sfatul medicului: Administrarea oricărui preparat medicamentos presupune supravegherea constantă din partea medicului pediatru. Totodată, trebuie să asigurați vaccinarea copiilor conform calendarului de stat al imunizării

A pregătit Cristina Scripnic