Chiar dacă în ultima perioadă statisticile spun că viitoarele mămici fac mai multe ecografii decât este indicat medical, medicii ginecologi recomandă una, maxim două ecografii pentru fiecare sarcină cu risc scăzut - și se estimează că 75% din toate sarcinile sunt considerate cu risc scăzut.
Facând o ecografie in timpul sarcinii este interesant. Nu numai că vei vedea pentru prima oară bebelușul, ci ai o liniște sufletească în a ști că este în siguranță și sănătos. Ultrasunetele pot servi, de asemenea, ca instrument de legătură, pentru a anunța noile mămici că acest lucru se întâmplă cu adevărat - acele lovituri zilnice sunt de fapt copilul tău în creștere. Dar, cu toate că astepți nerăbdătoare următoarea ecografie, experții avertizează evitarea ultrasunetelor dacă nu sunt necesare din punct de vedere medical.
Conform cercetărilor analizate și raportate de The Wall Street Journal, medicii cer gravidelor să facă în medie 5-6 ecografii pe sarcină. Studiul a inclus peste 150 de milioane de persoane, dintre care unii au fost pacienți cu risc ridicat. Acest lucru înseamnă că numărul ar fi putut fi umflat, deoarece sarcinile cu risc ridicat - de exemplu, mamele care urmează să fie cu afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, lupus, etc - necesită adesea ecografii constante.
Acestea fiind spuse, deși sarcinile cu risc ridicat necesită ultrasunete mai frecvente, se estimează că trei din patru sarcini sunt cu risc redus.
Experții recomandă ca ecografiile suplimentare să fie făcute doar dacă este absolut necesar.
Deci, în timp ce ecografiile sunt considerate sigure atunci când sunt utilizate rar, nu știm cu siguranță efectele secundare pe termen lung, potrivit Dr. Jeffrey A. Kuller, profesor de Obstetrică și Ginecologie în Divizia de Medicină Materno-Fetală la Universitatea Duke Center Medical din SUA.