Mișcările fetale sunt un indicator de siguranță al sănătății sarcinii. Majoritatea femeilor gravide devin conștiente de mișcarea fătului în burtică între 16 și 24 de săptămâni de sarcină. Dacă până la 24 de săptămâni nu ai simțit niciodată că bebelușul se mișcă, trebuie să contactezi medicul, care va verifica bătăile inimii bebelușului. O ecografie poate verifica starea de bine a bebelușului dacă se suspectează o problemă, susține Dr. Daniela ter Horst, medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda.
Dacă ești între săptămâna 24 și săptămâna 28 de sarcină și simți mișcări reduse sau lente, ar trebui să contactezi medicul în aceeași zi, dacă este posibil. Dacă nu este posibil, mergi de urgență la spital. Bătăile inimii bebelușului vor fi verificate și ți se va face un control complet care ar trebui să includă:
- verificarea dimensiunii bebelușului prin măsurarea burticii
- verificarea tensiunii arteriale
- testarea urinei pentru proteine
Dacă bebelușul este mai mic decât ar trebui, poate fi necesară o ecografie pentru a verifica creșterea bebelușului.
Sarcina peste 28 de săptămâni și mișcările fetale reduse
Dacă ai trecut deja de săptămâna 28 de sarcină și simți mișcări fetale reduse, trebuie să contactezi medicul ginecolog care își ghidează sarcina sau medicul de familie. Nu trebuie să aștepți până a doua zi pentru a solicita ajutor și ar trebui să fii văzută de un medic în aceeași zi.
Dacă este în afara orelor de program, mergi la spital.
- Vei fi întrebată despre mișcările bebelușului
- Vei primi un control prenatal, inclusiv verificarea bătăilor inimii bebelușului și măsurarea dimensiunii burticii
- Ritmul cardiac al bebelușului va fi monitorizat folosind un CTG, de obicei timp de cel puțin 20 de minute.
Este posibil să faci și o ecografie dacă:
- bebelușul este mai mic decât ar trebui să fie
- sarcina are alți factori care sunt asociați cu un risc mai mare de naștere mortală
Ecografia se face în mod normal în decurs de 24 de ore. Aceste verificări arată de obicei că totul este bine. Majoritatea femeilor care au un episod de reducere a mișcărilor fetale continuă să aibă un copil sănătos.
Ce să faci dacă mișcările bebelușului sunt reduse din nou?
Când pleci acasă, ți se va recomanda să urmărești mișcările bebelușului. Dacă bebelușul tău are un alt episod de reducere a mișcărilor, trebuie să contactezi prompt maternitatea locală sau medicul, indiferent de câte ori se întâmplă. Nu fi tentată să folosești un Doppler acasă pentru a verifica starea de sănătate a bebelușului. Chiar dacă detectezi bătăile inimii, nu înseamnă că bebelușul este bine.