În perioada sarcinii femeia ar trebui să fie mereu cu ochii în patru, pentru a ține departe unele boli care pot fi deosebit de periculoase pentru ea și fătul din burtică. Pentru asta este nevoie de mai multă precauție și respectarea unor reguli importante.
Fructele nespălate te pot îmbolnăvi de toxoplasmoză
Boala este periculoasă mai ales dacă vii în contact pentru prima dată cu parazitul care o provoacă în timpul sarcinii. Dacă boala este transmisă fătului, pot apărea orbirea, leziuni cerebrale, surditate sau retard mental, riscurile fiind mai mari dacă infecţia este contractată în primele trei luni de sarcină.
Cum eviţi infecţia: Infecţia este transmisă de pisicile purtătoare ale parazitului care produce boala (Toxoplasma gondii), aşadar, evită să vii în contact cu aceastea în timpul sarcinii şi, mai ales, nu îi schimba tu nisipul în care acest animal îşi face nevoile. Spală bine fructele şi legumele şi consumă numai carne bine preparată.
Rubeola poate duce la pierderea sarcinii
Dacă nu ai făcut vaccin contra rubeolei (sau pojar, cum mai este numită), ai un risc crescut în sarcină de a face boala, pe care o recunoşti după erupţia pe piele. Dacă ai venit în contact cu boala în primele două luni de sarcină, există o probabilitate de 60% ca fătul să fie afectat, ceea ce poate duce la avort spontan. Dacă virusul este transmis fătului, micuţul se poate naşte cu surditate, cataractă, probleme cu inima sau cu leziuni cerebrale. În unele cazuri, medicul îţi poate recomanda chiar întreruperea sarcinii.
Cum eviţi infecţia: Rubeola este foarte contagioasă, aşadar stai departe de copiii care au această boală. Atenţie! Nu ai voie să faci vaccinul antirubeolic în sarcină!
Citomegalovirusul creşte riscul de surditate
Citomegalovirusul se poate transmite foarte uşor, prin fluide (salivă, sânge) şi prin contactul cu obiectele infestate cu acestea. Infecţia cu citomegalovirus nu dă simptome specifice (pot apărea totuşi febră, oboseală şi ganglioni măriţi) şi poate fi transmisă fătului prin placentă. În acest caz, copilul, deşi la naştere pare perfect normal, poate face mai târziu pneumonie, retard mental sau de creştere, orbire şi surditate.
Cum eviţi infecţia: Spală-te cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales dacă lucrezi cu copii (grădiniţă sau şcoală).
Analize suplimentare de care ai nevoie
Pentru o sarcină fără probleme, în afara testelor uzuale de sânge, este recomandat să îţi faci şi unele analize suplimentare. Astfel, testul Torch determină prezenţa în sânge a anticorpilor pentru toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, hepatita B, virusul Herpes simplex, sifilis, varicelă, oreion şi chlamydia. Este indicat ca testul Torch să fie făcut în prima lună de sarcină.