”Hyperemesis gravidarum” este o formă severă de greață și vărsături în timpul sarcinii, care este mult mai gravă decât toxicoza obișnuită și se întâlnește la 1-2% dintre viitoarele mămici. În cazul în care gravida primește acest diagnostic, este imediat internată în spital, iar în unele cazuri acest simptom poate fi resimțit până la naștere.

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Imperial College London și Imperial College Healthcare NHS Trust a dezvăluit faptul că aproape jumătate din femeile care suferă de toxicoză severă în timpul sarcinii se confruntă cu depresie, iar aproximativ 30% - rămân cu această depresie și în perioada postpartum.

Medicii susțin că toxicoza ar avea o influență negativă asupra stării psihologice a viitoarei mămici și cu părere de rău, atât societatea, cât și unii medici tind să o treacă cu vederea, argumentând că ar fi temporară.

Cifrele prezentate în acest studiu sunt de-a dreptul alarmante și atrag atenția asupra faptului că femeile care suferă de toxicoză ar trebui să aibă parte de mai multă susținere în această perioadă.

La studiu au participat 214 femei din trei spitale londoneze. Nici una dintre ele nu a suferit boli psihice în ultimul an de dinaintea sarcinii. Starea psihică a pacientelor a fost analizată începând cu primul trimestru de sarcină și timp de șase săptămâni după naștere.

Oamenii de știință au constatat că 49% dintre femeile care au avut o sarcină toxică, s-au confruntat cu depresie în timpul sarcinii. În același timp, 50% dintre femeile participante la studiu au fost nevoite să-și ia concediu postnatal pentru o perioadă de 4-6 săptămâni, din cauza depresiei postnatale.