Medicamentele interzise în sarcină pot afecta dezvoltarea bebeluşului din burtică dacă sunt luate fără să se respecte interdicțiile medicului sau sfaturile specialiştilor. Motivul este simplu - orice substanță pe care o conține un medicament trece prin placentă şi ajunge aşadar la bebeluş.
Sunt mai multe categorii de medicamente care au efecte negative dacă sunt administrate în timpul sarcinii. O parte din ele au fost testate şi de oameni şi consecințele sunt cunoscute, altele au fost testate pe animale şi anumite efecte pot fi doar presupuse, iar altele nu sunt testate suficient nici pe animale, putând avea efecte foarte grave asupra bebeluşului.
Primele 3 luni de sarcină sunt cele mai importante în dezvoltarea fătului, de aceea trebuie luat în calcul orice risc, iar imunitatea organismului să fie asigurată prin reguli de igienă stricte şi o alimentație sănătoasă. În plus, trebuie respectat planul de analize în sarcină.
De ce pot fi anumite medicamente periculoase?
Medicamentele ajung în stomacul mamei, sunt descompuse iar substanțele care le compun sunt transmise apoi spre bebeluş prin placentă.
În primele trei luni de sarcină, se dezvoltă toate organele vitale ale fătului şi orice factor care perturbează această dezvoltare poate afecta grav bebeluşul. Apar astfel malformații atât la nivelul organelor, cât şi în ceea ce priveşte membrele sau dezvoltarea creierului.
Pe parcursul sarcinii, metabolismul funcționează diferit şi de aceea există riscul ca o cantitate mai mare de substanțe să fie transmisă mai departe prin placentă, spre făt.
Există şi cazuri când medicamentele sunt permise însă doar cu prescripție medicală şi doar dacă este o boală a mamei care necesită tratament urgent. De exemplu, în cazul unor infecţții urinare, însă chiar şi atunci sunt permise doar anumite medicamente.
Tipuri de medicamente interzise în sarcină:
Există mai multe categorii de medicamente, în funcție de modul în care au fost studiate efectele acestora şi de rezultatele obținute în urma acestor studii.
Din prima categorie fac parte medicamentele testate în tratamentul uman şi cu rezultate pe animale care au demonstrat că nu sunt efecte negative. Din această fac parte:
- paracetamolul;
- insulina;
- penicilina;
- cefalosporina;
- ranitidina;
- aspartamul;
- metoclopramidul;
- cortizonul;
- ibuprofenul (permis doar în primele trei luni cu acordul medicului).
Toate aceste medicamente trebuie luate doar dacă există permisiunea medicului.
Din a doua categorie fac parte pastilele a căror siguranţță nu a fost dovedită la oameni, unele dintre ele nefiind testate în cazul oamenilor, iar la animale au demonstrat efect nociv. Aici ne referim la :
- codeină;
- gentamicină;
- hidrocortizon;
- digoxin;
- ciprofloxacinol;
- omeprazol;
- fluconazol;
- furosemid.
Din a treia categorie fac parte medicamentele periculoase, care pot produce anomalii severe asupra bebelușului, însă în anumite cazuri sunt necesare pentru tratarea unor boli serioase ale mamei:
- tetraciclina;
- kanamicina;
- aspirina (riscantă chiar şi o singură pastilă în ultimul trimestru de sarcină);
- doxicilina;
- diazepam;
- chinina;
- citostatice;
- litiu.
A patra categorie cuprinde lista de medicamente interzise în sarcină, cu efecte foarte grave asupra fătului:
- thalidomina;
- iod radioactiv;
- hormoni estrogeni;
- steroizi;
- xanax.
Sunt şi alte medicamente care nu sunt în această listă, dar sunt la fel de periculoase dacă sunt administrate în timpul sarcinii. Cel mai bine este să verifici prospectul medicamentelor înainte să le iei, chiar şi atunci cand sunt prescrise. Poți cere mai multe informații medicului specialist.