mamaplus

Streptococul B în sarcină. De cele mai multe ori, femeile nu știu că îl au

-
//
18.09.2019

Potrivit medicilor, Streptococul B (Streptococcus) este una din cauzele principale ale morții nou-născuților. În general, acesta trece de la mama la copil pe perioada sarcinii sau a nașterii. Deoarece aceasta infecție nu are nicio formă de manifestare vizibilă sau ușor detectabilă, mamele nu știu că o au.

mamaplus

Streptococul B este bacteria ce poate fi identificată la nivelul tractului vaginal sau în zona rectală pentru multe femei. Deocamdată nu se cunoaște modul de răspândire a acestei infecții, dar nu este transmisibilă prin contact sexual.

Streptococul B este diferit însă de bacteria ce produce infecția la nivelul gâtului (strep throat). Pentru femeia gravidă, Streptococul B nu provoacă probleme, dar în cazul nou-născutului, adus pe lume pe cale vaginală, prezența și infectarea cu această bacterie poate duce la infecții serioase (ex. pneumonie) și chiar moarte.

Riscul de infectare este foarte mare dacă:

  • mama a mai dat naștere unui copil infectat cu Streptococul B;
  • femeia gravidă are mai puțin de 20 de ani;
  • copilul se naște după 18 ore de la ruperea membranelor;
  • travaliul începe înainte de cea de a 37-a săptămână de sarcină;
  • febra este prezentă pe durata travaliului.

Deoarece nu există vreun simptom clar care să semnalizeze prezența Streptococului B, medicii recomandă un test de urină între săptămânile 35-37 de sarcină (testările făcute înainte de săptămâna 35 nu sunt concludente privind prezența Streptococului B la naștere).

Dacă testul nu este recomandat, este bine să fie cerut de femeia gravidă. Unii medici nu-l consideră un test de rutină, dar, în schimb, tratează femeile aflate deja în travaliu ce prezintă factori de risc (naștere prematură, membrane rupte prematur sau febră).

Pentru nou-născuți, infecțiile cauzate de prezența Streptococului B apar în primele săptămâni după naștere, dar e posibil și mai târziu. Majoritatea copiilor care sunt infectați cu Streptococul B nu au însă probleme, dar această infecție poate duce, în unele cazuri, la retardare mintală, surzenie sau orbire. Aproape 10% dintre copii infectați cu Streptococul B mor.

Sursa