mamaplus

Stomatolog: ”În sarcină fiți de două ori mai atente la ce mâncați și la igiena orală”

-
//
18.12.2020

Din cauza unor schimbări hormonale și intensificarea fluxului de sânge, femeile însărcinate s-ar putea să se confrunte în al doilea trimestru cu acumularea de placă bacteriană la baza dinților, ceea ce le pune în pericol de complicații la naștere sau chiar avort.

Dacă ți-a apărut vreo rană prin gură sau gingiile ți-au devenit sensibile, umflate și sângerează, înseamnă că ai făcut gingivită, iar dacă nu o tratezi, poate duce la complicații serioase, precum travaliu prematur și făt mic la naștere, chiar dacă experții sugerează că doar 20% dintre nașterile premature sunt provocate de această problemă.

Tracy, mamă a doi copii, povestește cum ulcerul său a demotivat-o și i-a luat bucuria nașterii: „Sarcina a fost pentru mine o perioadă foarte dificilă din cauza ulcerelor din gură. Când m-am bucurat că am scăpat de grețurile matinale, a trebuit să fac față ulcerelor, care nu mă lăsau nici să dorm în timpul nopții, dar nici să mă odihnesc ziua, încă dinainte să vină pe lume copilul meu. Sarcina ar trebui să fie o perioadă când ești fericită și sănătoasă, radiind de frumusețe, dar eu m-am simțit stoarsă de puteri din cauza durerilor din gură și evitam să socializez, pentru că abia puteam vorbi.”

Bacteriile în exces pot intra în sânge prin rănile din interiorul gurii, apoi să călătorească către uter și să inițieze producerea de chimicale care induc travaliul.

Conform stomatologului și nutriționistei Juliette Reeves: „Femeile ar trebui să fie de două ori mai atente cu ceea ce mănâncă și cu igiena lor orală în timpul sarcinii și pe lângă ața dentară și pasta lor obișnuită de dinți, să-și adapteze dieta și să încorporeze produse ce le protejează gingiile.”