Corpul tău în sarcină ajunge să sufere o serie de transformări pe care nici nu ți le imaginai, multe dintre ele realmente stranii. Află din acest articol care sunt aceste lucruri și motivul pentru care apar în detaliu.

Mult păr, pe tot corpul

Ca urmare a schimbărilor hormonale care au loc în organismul tău (hormonilor masculini de la ovare și placentă), vei observa că podoaba ta capilară devine mai bogată, dar și mai strălucitoare. Cu toate că toate femeile își doresc un păr frumos, sunt șanse mari să observi că apare par și în multe alte locuri, inclusiv în zone ale corpului unde nu ți-ai dori (față, piept, abdomen și brațe). Nu trebuie să te îngrijorezi însă pentru că la maxim două luni după naștere acest păr în exces va dispărea de pe corp.

Un flux sanguin crescut

Experții susțin că volumul sanguin din corpul unei femei se mărește cu până la 50% în timpul sarcinii. În acest mod natura se asigură că dezvoltarea și creșterea copilului va beneficia de toate nutrimentele de care are nevoie. În plus, un flux sanguin crescut poate să prevină unele riscuri asociate nașterii, precum pierderea excesivă de sânge.

Memorie slabită

Multe gravide susțin că își pierd memoria în timpul sarcinii, însă nu se cunoaște motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru. Teoriile variază de la modificarea priorităților din creier atunci când rămâi însărcinată până la niveluri crescute de hormoni sexuali sau prin folosirea diferitelor regiuni ale creierului pentru a procesa expresiile faciale (aspect important pentru crearea unei conexiuni cu bebelușul).

Transpirată incontinuu

În continuarea punctului anterior, deoarece circulă mai mult sânge prin vene, temperatura internă a corpului tău are tendința să crească. Pentru a se adapta, corpul tău produce o cantitate suplimentară de transpirație (să te ajute să te răcești). Sunt indicate hainele largi din materiale naturale și o bună hidratare pe toată perioada sarcinii.

mamaplus

Sialoree

Te poți confrunta și cu un exces de salivă, însă nu se cunoaște exact motivul acestei modificări specifice sarcinii. Hormonii sunt principalul factor declanșator, alături de senzația de greață – saliva suplimentară reprezintă modalitatea de avertizare a organismului prin care te previne că urmează voma. Nu îți afectează în vreun fel sănătatea, așa că nu trebuie să te îngrijorezi (există însă și alte afecțiuni care implică acest simptom, așa că este indicat să discuți cu medicul).

Sindromul picioarelor neliniștite

Acest simptom nu anunță nicio problemă, însă poate fi inconfortabil și îți poate tulbura somnul. Nu se cunoaște motivul pentru care apare în sarcină, însă are tendința să fie mai frecvent în timpul nopții, afectând porțiunea inferioară a picioarelor, dintre genunchi și gleznă, deși poate apărea și în brațe sau coapse. Remedii utile sunt întinderile, băile călduțe, acupunctura și masajul; medicul poate recomanda o analiza pentru nivelul de fier din organism (să verifice o eventuală deficiență).

Colorație mai închisă a pielii

Vei observa o linie colorată închis pe zona de mijloc a abdomenului, denumită linea nigra. Aceasta linie a existat de fapt dintotdeauna, dar nu a fost vizibilă până la sarcină, când pielea produce mai mult pigment. Din același motiv mameloanele se închid la culoare, ca și alte părți ale corpului.

Vor exista și zone care se colorează albăstrui

Să nu te surprindă faptul că vaginul tău dobândește o colorație albăstruie, este perfect normal. Există și un termen medical pentru această schimbare, cu denumirea de semnul Chadwick (încă din primele 6 săptămâni de sarcină); la scurt timp după naștere va reveni la culoarea normală. Reține că pe lângă acest lucru straniu din zona intimă, vei remarca și o scurgere vaginală mult mai abundentă, care are rolul de a combate infecțiile din timpul sarcinii.

mamaplus

Mâncărime la nivelul pielii

Ca urmare a întinderii pielii și a nivelului crescut de estrogen sunt șanse mari să observi o senzație de prurit în sarcină. Cea mai bună modalitate de a gestiona această neplăcere constă într-o temperatură redusă a apei de duș, hidratare, evitarea produselor de curățare dure etc. Nu uita totuși să menționezi acest simptom medicului care îți monitorizează sarcina, în special dacă mâncărimea este la nivelul palmelor și picioarelor, deoarece poate ascunde probleme ale ficatului.

Voce masculină

Tot ca urmare a schimbărilor hormonale (creștere în nivelul de estrogen și progesteron), se modifică și modul în care sună vocea ta (respectiv capacitatea pulmonară, controlul muscular și creștere în lichidele corporale – se umflă corzile vocale), cu un ton mai grav decât de obicei. Uneori poate părea chiar răgușită și nu vei putea cânta anumite note; retine că vasele tale de sânge sunt fragile și au șanse mari să se rupă, așa că ar fi o idee bună să nu te forțezi cu note înalte.

Schimbări bruște de dispoziție

Tot hormoniii sunt responsabili și de schimbările de dispoziție. Vei observa că ajungi să plângi ca un bebeluș din nimic, începând de la un cadou pe care îl primești, o reclamă tv, o mâncare care nu îți place. Toate aceste lucruri și multe altele te vor face să verși o lacrimă. Aceiași hormoni ajung să joace un rol important și în apariția depresiei postpartum.

Nas care curge

Observi că nasul îți curge incontinuu? Se prea poate să suferi de rinita de sarcină, care apare din cauza unui nivel crescut de estrogen și hormoni produși de placentă (creste cantitatea de mucus din nas). Aproximativ una din cinci viitoare mămici vor experimenta această neplăcere, precum și nas înfundat, senzație de mâncărime la nas și strănut. Din fericire, nu are niciun efect asupra bebelușului tău. Cu siguranță însă va fi deranjantă.

mamaplus

Respirație urât mirositoare

Ca urmare a nasului înfundat sunt șanse mari să îți fie afectată și gura. În plus, schimbările hormonale sunt responsabile și de proliferarea bacteriilor de la nivelul gurii. Vei ajunge să te speli mai des pe dinți sau să apelezi la bomboane mentolate. Tot în sfera bucală, foarte multe gravide se confruntă cu sensibilitate gingivală, în special sângerare gingivală. Ai grijă să respecți controalele stomatologice și igiena dentară zilnică.