În zilele de vară e plăcut să te scalzi și să te odihnești pe un șezlong pe malul unui rezervor de apă din localitate. Băile de soare au un efect benefic asupra organismului viitoarei mame: întărește imunitatea, stimulează circulația sangvină și metabolismul, ajută la profilactica bolilor infecțioase. În afara de aceasta, bronzatul stimulează în organismului femeii însărcinate producerea vitaminei D, foarte importantă pentru organismul micuțului. Nu mai puțin important pentru organism este și scăldatul: apa îmbunătățește, de asemenea, metabolismul organismului, circulația sângelui prin placentă, normalizează tensiunea arterială și tonifică uterul, ajută la eliminarea edemelor, a durerilor de spate și articulații, a greutății din picioare. Desigur că în timpul gravidității trebuie de respectat anumite reguli – nu tot ce este destinat pentru plajă este inofensiv pentru viitoarea mamă.
Sfatul nr.1. Cum poate să se scalde femeia însărcinată: atenție la temperatura apei
Verificați ca temperatura apei să nu fie mai mică de 22°С, iar a aerului – aproximativ de 25°С. Puteți urmări prognoza meteo în internet sau, pur și simplu, să măsurați temperatura apei cu un termometru special atunci când vă aflați pe mal.
Atenție, pericol! Înotatul în apa rece poate cauza apariția cârceilor la mușchii pulpei – care apar foarte des la femeile gravide din cauza circulației sangvine în această perioadă. Pe măsură ce micuțul crește, uterul împiedică fluxul sângelui în vasele bazinului și, respectiv, în venele picioarelor se reține mai mult sânge ca de obicei, sărac în oxigen. Acest blocaj este cauza cârceilor în apă. Ca urmare a unui spasm neașteptat al mușchilor, gravida poate să-și piardă echilibrul, să cadă, iar dacă cârcelul apare când mama înoată la adânc, există pericol pentru viață.
Sfatul nr.2. Cum poate să se scalde femeia însărcinată: verificați dacă apa e bună pentru scăldat
Atunci când alegeți locul pentru scăldat, aflați mai întâi dacă nu sunt prin împrejurimi adăpătoare pentru animale, guri de scurgere, canalizații, port sau stație de bărci sau bărci cu motor – acestea reduc din siguranța apei. Dacă e vorba despre o sursă mare de apă (râu, iaz, lac), informația despre aceasta o puteți găsi în internet.
Atenție, pericol! Apele murdare provenite din industrie, apele reziduale, de canalizare, din păcate, nu sunt o raritate. În spațiile rurale rezervoarele de apă servesc pentru scăldat și pentru adăparea vitelor, locuitorii își spală în ele mașinile. Toate acestea pot cauza apariția unor boli infecțioase (boli intestinale, hepatita A), precum și boli dermatologice.
Sfatul nr.3. Cum poate să se scalde femeia însărcinată: aflați unde e cea mai bună intrare în apă
Un alt moment important pentru securitatea scăldatului femeii gravide – cursul și relieful fundului rezervorului de apă. Pentru a evita contactul cu obiectele subacvatice, pietre și gropi, rădăcini și murdărie aduse de apă la mal, alegeți plajele special amenajate. Dacă vă scăldați în locuri necunoscute, întrebați pe cei care se odihnesc pe acolo despre locul potrivit de a intra în apă și despre pericolele locului.
Atenție, pericol! Relieful neuniform al fundului, pietrele, mâlul – în apă e mai ușor să te împiedici, să pierzi echilibrul și să cazi, ceea ce poate duce la întinderea ligamentelor, luxații și chiar la frânturi, care, desigur, sunt neplăcute în această perioadă.
Sfatul nr.4. Scăldatul pentru însărcinate: nu mergeți la adânc
Nu stați în apă mai mult de 10 minute. Străduiți-vă să vă mișcați și să înotați cât mai mult. Desigur că aceasta nu înseamnă că dacă sunteți însărcinată nu aveți voie să vă scăldați mai mult de 10 minute în zi: dacă vă simțiți bine, puteți intra în apă de câteva ori, dar nu trebuie să vă scăldați fără pauze: poate determina suprarăcirea corpului, extenuarea fizică și poate cauza cârcei în apă, chiar și la o temperatură normală a apei. Atunci când ieșiți din apă, ștergeți-vă bine cu un prosop și stați 3-5 minute la soare, pentru a vă încălzi.
Sfatul nr.5. Cum pot să se scalde femeile însărcinate: aveți grijă de confort în timpul bronzatului
Dacă țineți cont de regulile de bronzare și de starea viitoarei mame, băile de soare chiar sunt folositoare – ajută la producerea vitaminei D, responsabilă de profilactica rahitismului micuțului. Însă viitoarea mamă nu va putea să stea permanent în picioare sau să se afle permanent în mișcare: pentru ca băile de soare să fie benefice, iar odihna să nu o obosească pe graviduță, trebuie să vă faceți comod pe plajă. Regulile sunt foarte simple – ca și la mare, e periculos să vă expuneți direct la soare, de aceea alegeți un loc la umbră sau semiumbră.
Atenție, pericol! Femeia gravidă nu trebuie să stea culcată jos pe plajă, chiar nici pe prosop. Pe de o parte, pământul poate fi rece, astfel mama riscă să răcească, pe de altă parte, dacă plaja este acoperită cu nisip, din contra, acesta poate fi fierbinte și să cauzeze supraîncălzirea corpului. E incomod să stai pe pietricele, mai ales că în timpul sarcinii greutatea corpului crește. În sfârșit, viitoarea mamă se va scula mai greu de pe așternutul de jos. Dacă pe mal nu există șezlonguri, luați cu voi un scaun pliant.
Sfatul nr. 6. Cum trebuie să se bronzeze gravida: evitați bronzatul în exces și supraîncălzirea
Rețineți că e periculos să te afli direct la soare în timpul amiezii. Bronzatul e recomandat până la ora 10.00 și după ora 17.00. Dacă petreceți o zi întreagă în sânul naturii, neapărat acoperiți-vă capul cu un chipiu sau cu o pălărie cu borurile mari. Mergeți la umbră măcar după fiecare 20 de minute de expunere la soare, ca să nu suferiți un șoc termic. În afară de aceasta, cu 15 minute înainte de ieși din casă, aplicați o cremă antibronz. Alegeți cosmeticele pentru plajă fără parfum – în timpul sarcinii crește riscul apariției alergiilor. Pielea viitoarei mame devine mai sensibilă – produsul ales trebuie să aibă un factor de protecție cu un nivel mai înalt decât cel pe care îl folosiți anterior. Puteți opta pentru produse protectoare pentru copii – sunt hipoalergice și au cel mai mare factor de protecție împotriva razelor UV.
Atenție, pericol! În timpul scăldatului, aceste reguli sunt în special actuale – apa reflectă razele solare, sporind efectul lor asupra pielii. Apa fiind mai rece decât aerul, în apă pierzi senzația de căldură, care avertizează despre supraîncălzirea pielii și a pericolului de arsuri. Supraîncălzirea în timpul sarcinii poate dăuna micuțului: sub influența temperaturilor înalte a corpului mamei, sângele devine mai dens și se mișcă mai greu prin vasele placentei, dar anume prin placentă fătul primește substanțele nutritive și oxigen!
Sfatul n.7. Cum se poate scălda femeia însărcinată: nu participați la jocurile de plajă și de apă
În timpul sarcinii va trebui să renunțați la multe din jocurile tradiționale de vară. La sporturile interzise se referă plimbatul pe banană, hidrobiciclete și schiurile de apă, având un risc de cădere și traumă sporit. Din aceeași cauză nu puteți participa la voleiul de plajă. În schimb, viitoarea mamă poate îndeplini rolul de referee, să înoate, să se joace cu un balon în apă, să se plimbe cu barca – bineînțeles în calitate de pasager!
Atenție, pericol! În timpul gravidității nu puteți să vă scufundați – schimbul brusc de temperatură poate determina spasmul vaselor placentei, care poate duce la desprinderea precoce a acesteia. Respectați această regulă chiar de la începutul sarcinii, chiar dacă butica nu e evidentă: în primele săptămâni schimbul de presiune e foarte periculos!
Marea cu folos
- La mare trebuie să vă scăldați și să vă bronzați gradual. S-a constatat că scăldatul în mare în timpul gravidității reduce edemele, ajută la normalizarea tensiunii arteriale înalte și la combaterea anemiei, a sângerării uteroplacentare.
- Aerul maritim calmează sistemul nervos al viitoarei mame, iar razele solare stimulează producerea vitaminei D, foarte necesară fătului. Puteți înota a doua zi de la sosirea la mare, dacă apa nu este mai rece de 22°С, iar mărimea valurilor nu e mai mare de 2 grade. Cel mai bine e să vă scăldați după 1-1,5 ore de la dejun.
- Înainte să intrați în apă, stați 5-10 minute la umbră, ca să se răcorească corpul treptat, ca să evitați scăderea bruscă a temperaturii corpului în timpul scăldatului. Pentru prima intrare sunt suficiente 10 minute. Dacă în următoarele zile vă simțiți bine, măriți perioada de aflare în apă până la 30 de minute.
- După ce v-ați scăldat trebuie neapărat să vă încălziți și să vă uscați cu un prosop. Dar nu vă grăbiți să vă clătiți, lăsați ca apa de mare care a pătruns în porii pielii să influențeze benefic organismul vostru!