Câteva pete sângerânde şi o stare uşoară de disconfort sunt simptome frecvente după un avort spontan. Dacă o gravidă observă sângerări abundente, stări febrile, frisoane, scurgeri vaginale urât mirositoare şi/sau dureri, ar trebui să ceară imediat ajutorul unui medic ginecolog, deoarece acestea pot fi semnele unei infecții, denumite şi avort cu şoc septic. Află în continuare care sunt cele mai frecvente cauze ale avortului spontan și care sunt măsurile de prevenție.

Defectele genetice sau cromozomiale

Cromozomii sunt purtători de gene. La un făt în curs de dezvoltare, un set de 23 de cromozomi este moştenit de la mamă şi un alt set de 23 de cromozomi - de la tată. Uneori, fătul poate primi prea mulți sau nu suficient de mulți cromozomi. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt adesea neclare, iar fătul nu se va putea dezvolta normal, ducând astfel la un avort spontan.

Probleme cu placenta

Placenta este un organ care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii şi are rol de respirație şi de nutriție al embrionului şi fătului. Dacă există o problemă cu dezvoltarea placentei, aceasta poate duce chiar şi la un avort spontan.

Bolile cronice

Câteva dintre bolile cronice ale mamei pot creşte riscurile de apariție a avortului spontan în cel de-al doilea trimestru de sarcină, mai ales dacă acestea nu sunt tratate sau monitorizate suficient: diabet, hipertensiune arterială severă, afecțiuni renale, hipertiroidism, hipotiroidism, sindrom antifosfolipidic, lupus.

Infecțiile

Următoarele infecții sau boli cu transmitere sexuală pot favoriza riscul de a face avort spontan, şi anume: rubeola (în cazul gravidelor nevaccinate), infecția cu Citomegalovirus (CMV), vaginoza bacteriană, HIV, chlamydia, gonoreea, sifilisul sau malaria.

Toxiinfecția alimentară

Consumul de alimente contaminate cu bacterii poate duce la apariția unui avort spontan. Listerioza, toxoplasmoza şi salmoneloza sunt infecții alimentare cauzate de bacterii sau paraziți şi care apar, de obicei, în urma consumului de lactate nepasteurizate, carne gătită necorespunzător şi ouă crude ori semi-crude.

Col uterin slăbit

În unele cazuri, muşchii colului uterin pot deveni mai slabi decât de obicei şi astfel pot determina colul uterin să se deschidă prea devreme în timpul sarcinii, ducând la un avort spontan. Acest lucru se mai numeşte şi insuficiență cervicală. Cauzele pot fi de natură congenitală (înnăscută) sau pot apărea în urma unor proceduri obstetricale/ginecologice.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Este o tulburare hormonală care afectează modul în care funcționează ovarele. Atunci când SOP nu este tratat, se poate produce un avort spontan.

Alți factori de risc

  • Femeile trecute de 35 de ani au un risc mai mare de a face avort spontan
  • Fumatul, alcoolul şi consumul de droguri în timpul sarcinii
  • Un indice de masă corporală (IMC) prea mic sau prea mare
  • Istoricul de avort spontan.

Ce poți face pentru a preveni avortul spontan?

Chiar dacă nu poți preveni întotdeauna apariția unui avort spontan, ceea ce poți face este să-ți asiguri, în continuare, îngrijirea de care ai nevoie în timpul sarcinii. Cu alte cuvinte:

Respectă-ți programările la controalele de rutină

Cere sfatul medicului tău în ceea ce priveşte analizele şi investigațiile medicale pe care trebuie să le faci în funcție de cauzele amintite mai sus şi nu numai.

Elimină factorii de risc

Limitează consumul de cofeină urmând recomandările specialiştilor: nu mai mult de 200 mg, indiferent de sursa alimentară.

Ce NU poate cauza un avort spontan

  • Exercițiile fizice. Totuşi, discută în prealabil cu medicul tău despre tipurile de activități fizice care ți se potrivesc şi timpul pe care le poți acorda. 
  • Actul sexual
  • Locul de muncă
  • Starea emoțională
  • Călătoria cu avionul
  • Mâncarea picantă