mamaplus

Rodia în timpul sarcinii - recomandată sau nu? Sfaturi pentru viitoarele mămici

-
//
30.10.2020

Fructele și legumele sunt ideale pentru alimentația femeilor însărcinate, iar medicii recomandă consumul lor pentru menținerea sănătății gravidelor, dar și pentru o dezvoltare armonioasă a fătului. În general, nu exisă interdicții cu privire la tipurile de fructe care pot fi mâncate în această perioadă, dar specialiștii recomandă totuși moderație și atenție la cantitatea pe care o ingeră, mai ales dacă este vorba despre unele fructe ce pot duce la contracții uterine.

Mulți cercetători care au studiat efectele fructelor asupra sănătății viitoarelor mămici au demonstrat faptul că sucul are beneficii pentru făt, așa că medicii au început să recomande gravidelor să consume acest fruct în toate felurile în care își doresc, chiar dacă acest lucru este doar o parte din ingredientele unor produse de îngrijire pentru gravide ce există pe piață.

În antichitatea egipteană, rodia era văzută ca un simbol al fertilității, medicii cunoscând de pe atunci efectele sale benefice. Mai multe studii au demonstrat faptul că sucul poate îmbunătăți foarte mult sistemul imunitar al bebelușului din burtica mamei, iar aceasta poate să îl bea cu încredere că totul va fi bine.

Beneficiile rodiei

Acest fruct originar din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală aduce multe beneficii femeilor însărcinate, întrucât conține numeroase substanțe nutritive:

  • Previne constipația conținând numeroase fibre care ajută la asigurarea unui tranzit intestinal ideal;
  • Conține fier într-o cantitate mare, fiind perfect în a combate anemia sau a împiedica nașterea unui copil cu greutate mică;
  • Conține vitaminele C și K. Vitamina C ajută corpul femeii să absoarbă fierul într-un mod eficient, iar vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui și întărirea oaselor;
  • Stimulează funcțiile hepatice ale copilului;
  • Îmbunătățește imunitatea generală în timpul sarcinii;
  • Antioxidanții pe care îi conține pot preveni și repara leziunile celulelor placentei, dar și reducerea riscului de afecțiuni ale creierului fătului, ce pot apărea uneori la naștere;
  • Vindecă tusea;
  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale;
  • Are proprietăți antinflamatoare;
  • Hidratează și asigură numărul necesar de calorii de care mama are nevoie;
  • Protejează mama și copilul de atacul germenilor externi;
  • Readuce energia femeii atunci când simte somnolență și dorința de a se întinde;
  • Sucul de rodie aduce iarăși apetitul scăzut din cauza grețurilor matinale și a gazelor abdominale.

Sfaturi utile privind consumul acestui fruct în timpul sarcinii

Gravidele trebuie să aibă puțină grijă cu privire la acest aspect, așa că vor respecta următoarele recomandări:

  • Poate fi consumat sub formă de suc sau diverse garnituri pentru diferite tipuri de mâncare;
  • Sâmburii rodiei trebuie îndepărtați, se presupune că aceștia ar putea induce contracțiile uterine;
  • În perioada de constipație, gravida poate bea suc de rodie pentru a scăpa de durerea ce se instalează la eliminarea scaunului;
  • Poate fi consumată în fiecare zi fără să aducă niciun prejudiciu viitoarei mămici sau fătului din burtă;
  • Se va evita extractul de rodie, acesta putând provoca contracții premature și ducând la posibilitatea nașterii înainte de termenul normal;
  • Fructul este consumat imediat după ce sunt scoase semințele din pulpa ce apoi este introdusă într-un mixer, în care este adăugată și puțină apă;
  • Cantitatea pe care o mănâncă în fiecare zi o gravidă nu poate fi totuși foarte mare. O jumătate de cană de semințe de rodie are 5 grame de fibre, iar o femeie însărcinată are nevoie între 25 și 30 de grame de fibre pe zi. Dacă există vreo nelămurire cu privire la acest aspect, gravida ar putea să întrebe medicul pentru a afla alte informații suplimentare.