mamaplus

Poți consuma ceai de mușețel în sarcină? Șapte întrebări și răspunsuri utile

-
//
16.12.2021

Ceaiul de mușețel este renumit pentru proprietățile sale calmante. Mușețelul are proprietăți similare estrogenului, hormon important în sarcină, de aceea gravidele pot bea ceai de mușețel, dar în cantități limitate și cu mare atenție la prepararea lui. Bea ceai de mușețel numai după ce ai întrebat medicul și în cantități mici, aproximativ 3-4 căni pe săptămână. Este important să fii atentă când îl prepari, deoarece dacă este foarte concentrat poate să devină toxic. Și nu trebuie niciodată combinat cu aspirină. Află în continuare niște răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind consumul ceaiului de mușețel în timpul sarcinii.

Este sigur să beau ceai de mușețel în sarcină?

Da, este sigur, dacă citim cu atenție eticheta și alegem ceaiuri organice, care nu conțin cofeină. În sarcină trebuie să te ferești de cofeină, deoarece organismul bebelușului o procesează la fel ca și organismul unui adult. Astfel, trebuie să eviți ceaiurile negre sau verzi cu mușețel. "Ceaiul negru este excitant. Este mai tare și decât o cafea", explică medicul de familie Carmen Nonn, care are competențe în fitoterapie. 

Ceaiul de mușețel poate să inducă travaliul? 

Nu, nu există date științifice care să confirme că ceaiul de mușețel consumat în sarcină poate să inducă travaliul.

Pot face spălături cu ceai de mușetel în sarcină? 

Spălăturile de orice fel nu sunt recomandate pentru nicio femeie, darămite pentru cele însărcinate. Vaginul are funcție de autocurățare, iar spălăturile vaginale îi pot afecta pH-ul și flora și vor împinge bacteriile în uter, trompe și ovare. Spălăturile vaginale se fac numai la recomandarea medicului care îți supraveghează sarcina.

Ceaiul de mușețel ameliorează grețurile în sarcină? 

Da, dacă este consumat cu moderație, aproximativ două căni pe zi. În cantități prea mari poate provoca vomă.

Ceaiul de mușețel în sarcină poate interacționa cu alte medicamente? 

Da, dacă este consumat în cantități prea mari pe parcursul sarcinii, ceaiul de mușețel ar putea diminua efectul unor medicamente, precum analgezicele, anticoagulantele, unele sedative sau unele antiinflamatoare.

Cât ceai de mușețel am voie să beau dacă sunt gravidă? 

Specialiștii recomandă să nu bei niciun ceai în exces în timpul sarcinii și să consulți lista ceaiurilor permise în sarcină. “Dacă se bea 1- 2-3 căni/zi, timp de 4-5 zile, în condiții de sarcină fiziologică, nu sunt probleme”, subliniază fitoterapeutul Carmen Nonn.

Când nu este sigur ceaiul de mușețel? 

Dacă ai alergie la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, părăluțele sau crizantemele, nu consuma ceai de mușețel deloc.

Cum se prepară infuzia de ceai de mușețel:

  • Pune într-o cană 2 linguri de flori de mușețel uscate
  • Toarnă 200-250 ml de apă clocotită
  • Lasă la infuzat pentru două minute
  • Strecoară ceaiul obținut
  • Adaugă o linguriță de miere