Dispoziția unei femei însărcinate este imprevizibilă, iar dacă acum câteva minute ai văzut-o cu zâmbetul pe buze, s-ar putea ca imediat după aceea să izbucnească în plâns din senin, fără un motiv anume. ”Nu ar trebui să plângi, ești gravidă!” este replica dată de cei din anturajul gravidei care se gândesc că, probabil, nervozitatea mamei ar putea dăuna dezvoltării fătului din burtică. Să știți că această teorie este absolut falsă. Între timp, s-a demonstrat că o gravidă poate să plângă cât vrea ea în perioada celor nouă luni de sarcină, deoarece acest proces o poate relaxa și nu are nicio influență negativă asupra organismului ei și a bebelușului din burtică.

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul gravidei? În ultimele luni de sarcină, nivelul de progesteron crește, iar asta o determină pe femeia însărcinată să fie mult mai emotivă decât deobicei. Mai punem pe același cântar oboseala, greutățile cotidiene sau chiar faptul că nu își poate lega normal șireturile! Nu mai continuăm lista, pentru că o gravidă găsește mereu motive în plus de a vărsa o lacrimă.

Haideți să vedem de ce o femeie însărcinată poate plânge fără nicio grijă că-și ”dărâmă” sistemul nervos?

Lacrimile au un efect calmant

Sunt destule motive să-ți faci giji în perioada sarcinii. Începând cu faptul că în corpul femeii se întâmplă atâtea schimbări, ceea ce-i poate provoca mult stres. De aceea, gravidele ar trebui să dea frâu liber emoțiilor și să nu le acumuleze în interior. Lacrimile, în acest caz, acționează ca un calmant. Mai mult, ele elimină din organism anumite elemente care măresc nivelul de cortizol – hormonul stresului, care poate influența negativ asupra sistemului cardiovascular al bebelușului.

Lacrimile reduc durerea fizică

Atunci când plângem, în neuroni sunt produse în mod natural endorfinele, care au efect sedativ. Este un grup de compuși chimici care pot reduce durerea fizică.

Lacrimile îmbunătățesc starea de spirit

Endorfinele care sunt produse în timpul plânsului pot diminua durerea fizică și ajută la scăderea fricii și chiar pot să ne dea acea stare de fericire lăuntrică. Oamenii de știință din Olanda au analizat influența lacrimilor asupra omului în timpul vizionării unei drame. S-a demonstrat că oamenii care au plâns în timpul acelui film, au încetat să mai simtă tristețea la 20 de minute după ce s-a terminat filmul. La jumătate de oră după aceea, ei se simțeau și mai bine decât la începutul vizionării filmului.

Lacrimile sunt un strigăt de ajutor

Ar fi posibil ca persoanele apropiate să nu-și dea seama că femeia trece printr-o perioadă complicată. De aceea, lacrimile, ar fi un fel de strigăt de ajutor și un semn că are nevoie de mai multă atenție și grijă. Tocmai de aceea, atunci când o gravidă începe să plângă din cauza nedreptăților din univers, nu încercați să o consolați, ci oferiți-i un pic mai multă atenție. Veți vedea cât de bine se va simți după aceea!