Prezentația pelviană a copilului se referă la poziția fetusului în uter cu câteva săptămâni înainte de naștere. Prezentația pelviană reprezintă amplasarea longitudinală, cu fesele sau picioarele fătului cel mai aproape de cervix. Malprezentările apar la un procent de 3-4% dintre nașteri.
În mod natural, fătul își va schimba poziția, astfel încât, la termen să poată ieși cu capul înainte prin canalul de naștere. În unele cazuri, acest lucru nu se petrece în mod natural, iar din acest motiv, prezentația pelviană a copilului trebuie să fie monitorizată.
Există cazuri în care copilul „nu se întoarce”. De cele mai multe ori, fătul nu își schimbă poziția dacă:
- sarcina este multiplă;
- nu te afli la prima sarcină;
- lichidul amniotic este în exces sau prea puțin;
- placenta acoperă parțial sau complet colul uterin;
- uterul poate fi de mărime normală sau cu fibrom.
Prezentația pelviană anormală a copilului poate să apară astfel:
1. Șezutul primul – copilul se află în prezentație pelviană francă atunci când capul se află poziționat în partea superioară a uterului, iar fesele către canalul de naștere cu ambele picioare întinse în sus.
2. Picioarele primele – copilul se află în prezentație pelviană completă atunci când capul este localizat în partea superioară a uterului, picioarele sunt îndoite din genunchi și încrucișate, iar tălpile sunt aproape de fese.
Prezentația pelviană a copilului poate fi ajustată prin mai multe metode:
Medicul va încerca schimbarea poziției copilului între săptămânile 32 și 37 de sarcină.
Metoda medicală
Prin această metodă se înțelege repoziționarea corectă a copilului în uter. Medicul va împinge, ușor, la nivelul abdomenului inferior, prin masaj extern, pentru a întoarce copilul cu capul în jos.
Ți se va administra un tratament pentru relaxarea uterului, iar în timpul manevrei, bătăile cordului copilului vor fi atent monitorizate.
Această metodă trebuie să fie aplicată din timp și nu în apropiere de data nașterii, pentru a avea succes.
Metode naturale
Prin ridicarea bazinului: cu ajutorul unei perne, încearcă să ridici coapsele la aproximativ 30 cm de sol, timp de 10-15 minute, de trei ori pe zi.
Încearcă să faci acest exercițiu dimineața, pe stomacul gol, atunci când copilul este activ.
Muzica: copilul are auzul dezvoltat în ultima parte a trimestrului 3 de sarcină. Acest lucru înseamnă că îți poate auzi vocea sau alte sunete mult mai clar. S-a demonstrat, astfel, că el își poate schimba poziția dacă pui căștile la nivelul abdomenului sau îi cânți cu voce tare.
Dacă prezentația pelviană a copilului nu suferă modificări, atunci medicul va sugera să se recurgă la cezariană, deoarece nașterea vaginală poate avea mult mai multe riscuri.
„În mod normal până în luna a șasea fătul se află în prezentație pelviană datorită faptului că până la această vârstă de gestație capul fetal reprezintă partea cea mai voluminoasă a fătului și fundul uterin locul cel mai spațios.
După luna a șasea apare o creștere importantă a trunchiului și a membrelor care modifică raportul volumetric preexistent, fapt care determină producerea culbutei. După producerea culbutei capul fetal se așază la nivelul strâmtorii inferioare, lăsând locul de la nivelul fundului uterin pentru pelvisul și membrele fetale care sunt mai voluminoase”, explică Mihai Zaporojan, medic specialist obstetrică-ginecologie.