Endometrioza este o afecțiune severă care provoacă infertilitate la femei, însă o tânără de 34 de ani este dovada perfectă a faptului că miracolele se întâmplă în fiecare zi lângă noi.
Leah Lewin are 34 de ani și a știut toată viața că nu va putea fi mamă. La 17 ani a fost diagnosticată cu endometrioză de gradul patru (cel mai avansat al bolii), a petrecut mult timp în spitale, organele au ajuns să îi fie lipite de corp din cauza afecțiunii de care suferă și nu se gândea că va fi vreodată binecuvântată cu un copil.
Niciun medic nu i-a dat vreodată șanse să conceapă un copil, însă ea și soțul ei, Kenny, în vârstă de 38 de ani, au reușit să dea peste cap toate estimările și să aibă nu un copil, ci trei!
Cu ajutorul unui tratament pentru fertilitate, cuplul a reușit să aibă primul copil, pe Xavian, în urmă cu 7 ani. După doi ani a venit pe lume Kairo, iar în februarie 2019 s-a născut și mezina familiei, Zaria. Cuplul l-a crescut și pe primul copil al lui Kenny, Jai, acum în vârstă de 18 ani, iar Leah are toate motivele să lupte cu boala și cu durerile chinuitoare la care o supune și care o băga periodic în spital.
Tânăra mămică are de depășit și presiunea psihică a faptului că de multe ori trebuie să se ocupe singură de copii, soțul ei fiind sergent în armată și fiind deseori plecat în misiuni. Recent, Leah a fost spitalizată cu suspiciune de atac cerebral. În martie a suferit un alt atac care a lăsat-o fără sensibilitate la picioare.
"M-am trezit dimineața și nu îmi simțeam picioarele. Aveam dureri îngrozitoare și când am încercat să mă dau jos din pat m-am prăbușit pe podea. Am chemat ambulanța și personalul medical s-a comportat exemplar. Mi-au administrat oxigen și m-au dus la spital. Altă dată m-am prăbușit în timpul unui eveniment care avea loc în apropiere de spital. Înainte de asta durerea m-a doborât la pământ și am fost dusă la spital de tatăl meu, iar acolo toată lumea mă întreba cum de fusesem capabilă să merg. Mi s-a spus că unele dintre organe erau lipite între ele și lipite de partea din spate a corpului. Mergeam cocoșată, dar credeam că era din cauza durerii. Dacă încercam să mă îndrept, simțeam că se rupe ceva în mine", povestește Leah, care a fost nevoită să își ia certificat de handicap din cauza endometriozei și a efectelor pe care aceasta le are asupra corpului.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o afecțiune dureroasă, care se manifestă prin creșterea endometrului, țesutul care căptușește interiorul uterului, în afara acestuia. Cel mai frecvent afectează ovarele, trompele uterine, vaginul și organele din zona pelvină; poate apărea chiar și pe suprafața externă a intestinelor, a ureterelor și a vezicii urinare.
Principalul simptom al endometriozei este durerea în zona pelvină, dar multe femei resimt și crampe puternice în timpul menstruației.
Alte simptome semnalate sunt dureri menstruale, dureri în timpul actului sexual, dureri în timpul urinării, inflamație, sângerări abundente și infertilitate.
Endometrioza este deseori diagnosticată greșit, iar multe femei o descoperă în timpul tratamentelor pentru a rămâne însărcinate. Aproximativ jumătate dintre femeile cu endometrioză nu pot rămâne însărcinate, iar cele care reușesc să conceapă un copil au un risc ridicat de avort.