Din a 16-a săptămână de sarcină (sau uneori chiar din cea de-a 13-a săptămână), un bebeluș sănătos își va face simțită prezența prin mișcări mai delicate la început și din ce în ce mai puternice spre sfârșitul sarcinii. Acesta e modul mamei de a ști că fătul este în regulă și totul decurge cum trebuie. Totuși, pe parcursul sarcinii apar și situații neprevăzute când mișcările bebelușului nu mai sunt la fel de frecvente precum ar trebui, fapt ce ar putea să te îngrijoreze.
În primul rând ar trebui să cunoști faptul că nu există un număr standard de mișcări pe care ar trebui să le simți zilnic și nici nu e necesar să ții o evidență a lor. Încearcă în schimb să îi înveți ritmul copilului tău încă din uter și să știi când obișnuiește să se miște și cât de frecvent.
Dacă nu te-ai concentrat pe senzația pe care ți-o dă mișcarea fătului, e probabil să fi ratat mișcările sale. Pentru a putea depista mișcările bebelușului, întinde-te și relaxează-te pe partea stangă, cu o pernă care să-ți susțină burta. Stai liniștită 1-2 ore, timp în care ar trebui să poți simți 10 mișcări individuale.
Când e cazul să mergi la medic?
- Nu simți 10 mișcări individuale atunci când te așezi într-o parte, timp de 2 ore.
- Fătul nu începe să se miște, ca răspuns la stimuli care înainte îl făceau să se miște.
- Ai parte de o scădere foarte bruscă a numărului de mișcări ale fătului.
Dacă bebelușul se mișcă mai puțin, acesta ar putea fi un semn că nu primește suficienți nutrienți prin placentă. Totodată, acest lucru e cu atât mai posibil cu cât a avut măsurători mai mici decât media la ultimele ecografii sau dacă ai suferit alte complicații de sarcină în trecut.
În cele mai multe cazuri, după control se descoperă că totul era în regulă, iar bebelușul e în continuare sănătos. Pentru a fi sigură însă că nu este nimic grav, poate fi necesar să îți vizitezi medicul specialist.