Chiar dacă eşti însărcinată, acesta nu este un motiv ca să renunți la a face mişcare. După un consult prealabil la ginecolog şi sub supravegherea unui trainer personal, poți face antrenamente adaptate până în ultimul trimestru de sarcină.
Beneficiile mişcării în timpul sarcinii sunt recunoscute de către majoritatea medicilor. Sportul practicat în această perioadă, nu doar că o ajută pe viitoarea mămică, ci şi pe bebeluşul acesteia.
Sportul în sarcină reduce riscul apariției unor eventuale complicații, scade tensiunea arterială, poate ajuta viitoarea mămică în a avea un travaliu mai uşor şi, mai mult decât atât, joacă un rol important în recuperarea postnatală.
„Exercițiile fizice făcute în timpul sarcinii reduc riscul complicațiilor ce pot apărea în această perioadă sau la naştere, grăbesc recuperarea post-natală, stimulează starea de bine, scad tensiunea arterială, diminuează durerile de spate şi pe cele pelviene. De asemenea, alungă senzația de oboseală pe care gravida o resimte, îmbunătățesc somnul şi ajută la prevenirea constipației”, explică Alina Kulcsar, trainer personal.
Există, însă, situații, în care antrenamentele sunt contraindicate gravidelor. Tocmai de aceea, este important ca înainte de a începe să faci mişcare, să te consulți cu medicul ginecolog.
„Sportul este contraindicat în cazul în care sângerezi, placenta este poziționată foarte jos, există risc de avort spontan, gravida suferă de anemie severă ori are colul uterin slăbit. Nu vor face exerciții fizice nici cele care au avut o naştere prematură sau un travaliu prematur, suferă de obezitate ori preeclampsie, sau dacă bebeluşul s-a dovedit a fi mai mic decât vârsta sarcinii, la fiecare consultație prenatală”, spune antrenoarea, subliniind că intensitatea antrenamentelor se reglează în funcție de vârsta gestațională.