mamaplus

Medicamentul pe care nu ar trebui să-l ia femeile însărcinate cu băieți

0
//
07.04.2021

De-a lungul timpului, femeile au fost avertizate că paracetamolul le poate afecta bebelușul încă nenăscut, dar un nou studiu vorbește acum despre riscurile pe care le prezintă administrarea de paracetamol pentru bebelușii băieți. Printre afecțiunile menționate în studiu se numără infertilitatea și un risc destul de ridicat de cancer.

Medicamentul nu este interzis în totalitate în sarcină, dar el trebuie folosit în cea mai mică doză posibilă și pentru un timp scurt.

Royal College of Midwives din Marea Britanie, unde s-a efectuat studiul, sfătuiește mămicile să apeleze la medic înainte de a lua paracetamol. Experimentele au fost realizate în laborator. Administrarea de paracetamol pentru o zi nu a avut niciun efect, dar administrat de trei ori pe zi timp de 7 săptămâni, paracetamolul a scăzut nivelul de testosteron în jumătate, conform datelor colectate din experimentul realizat pe șoareci de laborator.

Autorii studiului, Rod Mitchell și Richard Shape, au menționat pentru Daily Mail că experimentul nu dorește să sperie femeile însărcinate, ci doar să le ofere informații pentru ca acestea să ia cele mai bune decizii privind dezvoltarea copilului lor.

"În mod ideal, femeile ar trebui să evite să ia medicamente în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni.", au menționat autorii.

Instituția regulatoare ce se asigură de funcționalitatea și efectele medicamentelor, Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, a menționat că rezultatele acestui studiu vor fi foarte bine analizate pentru a observa dacă au vreo implicație privind utilizarea acestui medicament.