mamaplus

Medic obstetrică-ginecologie: 5 alimente de primăvară recomandate în sarcină

-
//
13.03.2020

Potrivit studiilor, 1 din 4 femei însărcinate nu ține cont de alimentația zilnică şi de nutrienții necesari pentru susținerea organismului şi dezvoltarea fătului. Primăvara ne oferă recompense sănătoase şi gustoase, perfecte pentru femeia gravidă şi pentru hrănirea bebeluşului din pântece, de aceea este bine să există o dietă de primăvară bogată în nutrienți.

„Fie că alegeți să le cumpărați din piață sau de la magazin, primăvara este sezonul în care vă puteți bucura de o dietă sănătoasă, variată şi gustoasă, datorită unor fructe şi legume care sunt de mare ajutor pentru femeia însărcinată. În această perioadă este bine să profitați de aceste daruri de la natură, să consumați spanac, sfecla roşie şi tot ce apare în grădină, însă, pe cât posibil în formă naturală, pentru a beneficia de proprietățile acestora”, explică dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Sparanghelul – bogat în vitamina K

Deşi sparanghelul poate fi găsit pe tot parcursul anului, sezonul de vârf este în lunile aprilie-mai, în cele mai multe zone. Femeia însărcinată îşi poate crea o masă foarte sănătoasă cu ajutorul acestui aliment care se poate consuma crud sau la grătar pentru a nu-şi pierde proprietățile.

„Aceste tulpini verzi sunt incredibil de bogate în vitamina K, care ajută la transportarea calciului în tot corpul şi ajuta la formarea structurii osoase a fătului. O ceaşcă de sparanghel oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neuronal la copii”, afirmă specialistul.

Căpşunile – aportul necesar de vitamina C

Nimic nu se compară cu o căpşună dulce şi suculent pe care o putem savura primăvara. Sezonul de vârf este din aprilie până în iunie, dar probabil veți vedea aceste fructe pe rafturi mult timp în cursul anului, însă diferă gustul lor.

„Nu numai că sunt foarte gustoase şi aromate, dar sunt şi foarte sănătoase pentru femeile însărcinate. Doar o porție conține mai multă vitamina C decât o portocală, în plus, susține sistemul imunitar şi creşterea masei osoase a copilului. De asemenea, reglează nivelul de fier din organismnecesar pentru a sprijini dezvoltarea fătului”, explică dr. Silviu Iştoc.

Avocado – sursa de vitamine B

Vă puteți bucura de fructele de avocado pe tot parcursul anului, chiar dacă ele sunt considerate a fi, de obicei, fructe de primăvară. Acestea se pot combina cu diferite legume în salata sau poate fi făcută o cremă asezonată cu lămâie.

„Avocado conține grăsimi mononesaturate, care ajută la scăderea colesterolului, oferind în acelaşi timp nutrienții esențiali - cum ar fi vitaminele din complexul B şi acid folic – necesare pentru dezvoltarea creierului, ochilor, sistemului nervos şi țesuturilor grase ale copilului din pântece”, completează specialistul.

Sfecla roşie – oferă necesarul de acid folic

Doar o ceaşcă din această rădăcină colorată oferă peste 30% din cantitatea de acid folic zilnic de care are nevoie femeia însărcinată pentru sănătatea coloanei vertebrale şi a creierului copilului. Sfecla este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajuta la prevenirea constipației în timpul sarcinii şi de potasiu, care combate oboseala şi crampele musculare, care apar de obicei în al treilea trimestru de sarcină.

Spanacul – doza zilnică de fier

Spanacul este cunoscut a fi o cultură recoltată primăvara, moment în care poate fi consumat proaspăt. Spanacul crud este extrem de sănătos pentru orice persoană, însă are un rol esențial în susținerea organismului femeii însărcinate.

„Acest aliment conține mult fier - crucial pentru o sarcină sănătoasă, deoarece aportul necesar pentru acest nutrient se dublează. Fierul ajuta organismul să creeze hemoglobina, proteina din celulele roşii din sânge care transportă oxigenul la alte celule. Deoarece cantitatea de sânge este vitală pentru creşterea fătului în timpul sarcinii, aveți nevoie de mai mult fier pentru a elimina orice complicație”, spune dr. Silviu Iştoc.