mamaplus

Medic ginecolog: „Soția mea și-a făcut un vaccin antigripal în sarcină”

-
//
31.10.2019

Tot mai mulți pacienți ajung la medic, în această perioadă, cu simptome specifice virozelor respiratorii. Cea mai periculoasă boală din sezon este gripa, iar Organizația Mondială a Sănătății a transmis că virusul din acest an este mai violent ca cel din anii precedenți. Femeile însărcinate şi copiii mici fac parte din categoria de risc privind infectarea cu virusul gripal. Din acest motiv se impune luarea măsurilor pentru prevenirea virozelor respiratorii pentru aceste grupuri vulnerabile.

Doctorul român Gheorghe Gică, medic primar în obstretică şi ginecologie spune că soția sa i-a urmat sfatul şi s-a vaccinat antigripal când era însărcinată. El spune că este conştient de controversa care s-a creeat pe tema vaccinării antigripale, însă continuă să recomande pacientelor sale să se imunizeze.

„Personal recomand pacientelor mele vaccinarea, iar prima care mi-a urmat sfatul, în urmă cu 4 ani, a fost chiar soția mea”,  a transmis dr. Gheorghe.

Specialistul a precizat că vaccinarea este foarte importantă în sarcină deoarece o protejează pe mamă, pe bebeluşul din burtică dar şi pe nou-născut.

Pe pagina de Facebook, doctorul Gică Gheorghe a postat câteva dintre principalele atribuții ale vaccinării antigripale:

1. Previne gripa și complicațiile acesteia la femeia însărcinată 

Sarcina reprezintă un efort în plus atât pentru inimă, cât și pentru plămâni. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunității tale. Acești factori vor crește riscul de a face o formă severă de gripă.

2. Protejează copilul odată ce s-a născut împotriva gripei

Nou-născuții au un risc crescut de a face o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor nu este permisă decât după vârsta de 6 luni. Dacă tu te-ai vaccinat când erai însărcinată, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta și-l vor proteja pe copil împotriva gripei. Acest lucru este valabil și pentru femeile care alăptează, anticorpii transmițându-se și prin lapte.

3. Previne potențialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripă

Gripa în timpul sarcinii poate crește riscul de avort, naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică.