mamaplus

Lista treburilor casnice pe care nu ar trebui să le facă femeile însărcinate

-
//
24.11.2021

Este cunoscut faptul că dorința inevitabilă a gravidelor de a curăța și ordona totul este instinctul evolutiv de a „pregăti cuibul” sau sindromul de „cuib îngrijit”. Dincolo de instinct, femeia însărcinată ar trebui să aibă grijă la activitățile care presupun efort fizic intens, inclusiv datul cu aspiratorul sau mutarea mobilierului în casă. Mai presus de orice, în această perioadă frumoasă, este sănătatea bebelușului din burtică și tocmai de aceea ar trebui să fii atentă la unele activități.

Important: anumite treburi casnice pot pune în pericol sarcina, mai ales dacă suferi de unele complicații.

Folosirea substanțelor chimice dăunătoare

Produse precum spray-uri de țânțari, înălbitori sau soluții de curățarea aragazului, conțin vapori toxici. Dacă trebuie neapărat să rezolvi astfel de probleme precum insectele sau trebuie să cureți cuptorul murdar sau toaleta, caută alte soluții alternative.

Creta de furnici sau banda lipicioasă pentru muște pot rezolva problema insectelor, la fel cum folosirea oțetului, a bicarbonatului de sodiu sau a lămâii pot fi soluții de curățare naturală.

Ridicarea greutăților, cum ar fi mutarea mobilierului

Încearcă să nu te lupți cu pungi mari de cumpărături sau să muți mobila prin casă. Cu cât ai burta mai mare, cu atât mai multă presiune pui pe regiunea lombară, iar o durere serioasă de spate este ultimul lucru de care ai nevoie. Dă câteva telefoane și adună rudele sau prietenii dispuși să dea o mână de ajutor.

Curățenia după animalele de companie

A schimba litiera pisicii sau a curăța după un câine, te expune la contaminarea cu paraziți și germeni. Cel mai mare risc pentru un făt este toxoplasmoza, o infecție ce se transmite de către un parazit care trăiește în fecalele de pisică. Dacă este absolut necesar să ai grijă de animale, poartă mănuși și spală-te temeinic după ce ai făcut curat după ele.

Curățarea perdelelor sau a ventilatoarelor de tavan

Încearcă să nu faci treburi casnice care necesită cățărarea sau balansarea pe scaune sau alte obiecte de mobilier. Femeile gravide sunt vulnerabile la căzături, iar impactul poate fi extreme de periculos. Nu te urca cu picioarele pe mese, taburete și nici pe scărițe de lemn.

Datul cu mătura și mopul

Chiar dacă aceste activități sunt ok dacă sunt executate puțin, măturarea și apoi ștergerea suprafețelor cu mopul pot agrava durerile de spate deja existente. Dacă trebuie să mături sau să ștergi cu mopul, ia pauze frecvente pentru a te odihni.

Spălatul geamurilor

În orice casă, tradiția spune că spălăm geamurile ori de câte ori avem ocazia. Așa am învățat de la mamele noastre, așa facem și noi. Este o activitate extreme de periculoasă în timpul sarcinii deoarece poți aluneca și cădea extrem de ușor. Dacă totuși o faci, fii extreme de atentă și evită soluțiile special de curățat geamul.

Spălatul vaselor

Cum? E o exagerare, recunoaștem. Dar, atunci când speli vasele, folosește o pereche de mănuși și apa puțin mai călâie deoarece pielea ta este extreme de sensibilă în timpul sarcinii.

Datul cu aspiratorul

O altă mică exagerare, dar nu chiar. Dacă dai cu aspiratorul în toată casa și mai ai și o casă mare, poate fi extreme de obositor și, la fel, poate agrava durerile de spate. În schimb, fii atentă să nu fii tu cea care schimbă filtrele aspiratorului. Acestea conțin praf și păr ce îți pot irita ochii și plămânii.