mamaplus

Liliana Fuior, medic imagist-ecografist: ”Miomul uterin în sarcină nu este o sentință!”

-
//
30.06.2020

Potrivit celor mai recente statistici, un sfert din femeile aflate la vârsta reproductivă prezintă fibroame uterine sau mioame (incidența totală este de 40-60% până la vârsta de 35 ani și 70-80% până la vârsta de 50 ani). Femeile care au născut doi sau mai mulți copii pe cale vaginală au un risc mai scăzut de a avea o astfel de problemă ginecologică. Totuși, riscul este mai mare în cazul femeilor care au un istoric familial de fibroame.  

Medicul imagist-ecografist Liliana Fuior susține că miomul uterin este deseori asimptomatic, iar în majoritatea cazurilor femeile află că suferă de această afecțiune abia în timpul examenului ecografic în sarcină. Amânarea momentului de concepere a unui copil și vârsta pacientelor au un impact major asupra apariției fibroamelor uterine. Care sunt principalele simptome și riscuri, află în continuare.

”Recent am dat de o sinteză a acestei combinații - miom și sarcină, efectuată de doamna profesor Safonova Inessa. Unele momente aș vrea să vi le aduc la cunoștință și Dumneavoastră.

• Cel mai des miomul este asimptomatic. Uneori poate apărea durerea cauzată de creșterea miomilui sau torsiunea lui.
• Localizarea retroplacentară (în spatele placentei) și creșterea semnificativă în volum a nodulului pe parcursul gravidității reprezintă factor de risc pentru complicații în sarcină.
• 90% cazuri miomul se micșorează în dimensiuni după naștere.
• Nodulii cu localizare submucoasă dereglează procesul de implantare a oului fetal cât și evoluția sarcinii.
• Riscul pentru naștere prematură în cazul prezenței miomului este nesemnificativ.
• Înlăturarea miomului în perioada sarcinii nu este recomandată.
• Riscul pentru hemoragie după naștere este mai mare în cazul prezenței nodulilor intramurali, cei subseroși și submucoși rar dezvotă hemoragie.
• Nașterea naturală este posibilă în majoritatea cazurilor, cu excepția celor care au indicații pentru operație cezariană.

Din propria experiență vreau să vă zic că miomul este foarte răspândit în rândurile gravidelor. Unele paciente află despre existența lui abia la examenul ecografic din sarcină. Nu este o sentință. În majoritatea cazurilor gravidele ajung până la finalul sarcinii fără complicații. Urmați recomandările medicului ginecolog.”, susține dr. Liliana Fuior.

Fibromul uterin este o tumoare benignă dezvoltată în interiorul sau în exteriorul peretelui uterin. De regulă, mioamele prezintă diverse forme și mărimi, putând fi mici cât un sâmbure de măr sau de mărimea unei portocale. Uneori, fibroamele sunt atât de mici încât nu pot fi observate decât la un examen medical cu ultrasunete, iar alteori acestea se dezvoltă atât de mult încât pot determina o “falsă sarcină”, umplând uterul cu țesuturi fibroide.

Cele mai multe dintre femei au cel puțin un fibrom uterin în decursul vieții, însă adesea nici nu știu, întrucât de cele mai multe ori fibromul este foarte mic și asimptomatic.