mamaplus

Leșinul în timpul sarcinii poate semnala probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș

-
//
10.06.2020

Un studiu recent, bazat pe datele a aproape o jumătate de milion de naşteri din Canada, dezvăluie legătura dintre episoadele de leşin din primul trimestru şi naşterile premature sau greutatea scăzută a copilului, potrivit eurekalert.org.

Femeile susțin că leşinul este un simptom obişnuit şi inofensiv în timpul sarcinii, dar cercetările noi arată că indică probleme atât în privința sănătății mamei, cât şi a copilului, mai ales când apare în primul trimestru. Studiul a fost condus de o echipă de cercetători în domeniul cardiologiei, fiind publicat în revista „American Heart Association”.

Specialiştii şi-au propus să vadă dacă leşinul, asociat cu alte condiții din sarcină, cum ar fi preeclampsia şi diabetul gestațional, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea cardiovasculară. Au fost analizate dosarele a 481.930 de femei care au născut între 2005 şi 2014, iar starea mamei a fost urmărită timp de un an după naştere. Se pare că 1% dintre femeile însărcinate au leşinat, dintre care o treime în primele trei luni de sarcină.

Printre femeile care au leşinat în primul trimestru, s-au înregistrat rate mai mari de naşteri premature şi o creştere a problemelor cardiace. De asemenea, au existat mai multe anomalii congenitale, cum ar fi o scădere bruscă în greutate a copilului la naştere.

Leşinul, cunoscut ca „sincopa”, reprezintă pierderea temporară a conştiinței, cauzată de obicei de scăderea tensiunii arteriale şi de lipsa de oxigen din creier. Hormonii specifici sarcinii pot determina creşterea frecvenței cardiace, în timp ce vasele de sânge se relaxează, iar toate acestea provoacă amețeală şi leşin.

Femeile care leşină în timpul sarcinii trebuie să raporteze medicilor, care le vor monitoriza mai atent. Leşinul trebuie inclus în lista condițiilor induse de sarcină, pe lângă preeclampsie şi diabet gestațional.

„Sarcina este un test din punct de vedere al stresului pentru sistemul femeilor. Leşinul în timpul acesteia poate duce la identificarea mamelor care prezintă un risc mai mare de complicații cardiovasculare. Leşinul este un eveniment relativ rar şi nimeni nu l-a studiat sistematic, la nivelul populației”, spune Padre Kaul, autorul principal al studiului.

O mare parte din populație leşină măcar o singură dată, în timpul vieții. Cauzele pot fi dificil de diagnosticat şi pot varia de la un pericol benign, la punerea în pericol a vieții.