Sarcina aduce cu sine o mulțime de schimbări ale corpului, precum durerea de spate, vărsăturile și senzația frecventă de urinare. Însă, cel mai cunoscut semn este cu siguranță reprezentat de grețurile matinale. În pofida denumirii, acestea pot să apară în orice moment al zilei.

mamaplus

Conform Colegiului American al Medicilor Ginecologi și Obstetricieni, greața și vărsăturile vor începe înainte de 9 săptămâni gestationale (aproximativ între 5-6 săptămâni gestationale). Uneori reprezintă primul semn de sarcină și de obicei dispar până în al doilea trimestru (mai exact, între 16-20 săptămâni gestationale). Sunt și situații în care pot continua mai mult, mai exact până la 20% dintre gravide vor continua să experimenteze grețurile în al treilea trimestru de sarcină și 5% până la naștere.

Grețurile matinale pot să fie mai ușoare (apar zilnic, însă sunt de scurtă durată) sau mai grave (grețurile durează mai multe ore în fiecare zi, iar vărsăturile sunt mai dese de două ori pe zi). Pe lângă greață, viitoarea mămică poate dezvolta și o intoleranță la anumite alimente, băuturi și mirosuri (precum cafea).

Nu se cunoaște cu exactitate ce anume declanșează grețurile matinale, însă au fost luate în considerare o serie de afecțiuni, precum o digestie înceată, o cauză genetică, mulți factori psihologici și chiar un nivel crescut de hormoni în sarcină (mai exact, gonadotropină corionică umană – produs de corp în cantități mari pentru a hrăni bebelușul până se formează placenta). Pot fi implicați și alti factori într-o măsură sau alta.

Deși pot să se atenueze după primul trimestru de sarcină, de multe ori grețurile persistă pe întreaga durată a sarcinii. Grețurile și vărsăturile nu sunt de obicei nocive pentru făt. În plus, există cercetări care indică faptul că cele mai grave pot fi asociate unui risc mai redus de pierdere a sarcinii sau de a da naștere unei fete. În cazul în care apare și durere, febră, o glandă tiroidă umflată, durere de cap, poate fi vorba de o altă afecțiune.

Până la urmă, doar timpul și evoluția sarcinii reprezintă principalul factor pentru ameliorarea grețurilor matinale. Totuși, îți poți reduce simptomele cu ajutorul unor multivitamine recomandate de medic. Ajută să consumi pâine prăjită sau biscuți uscați înainte de a te da jos din pat, să mănânci mese mai mici, să mănânci imediat ce ai senzația de foame sau chiar înainte de a simți foamea.

Sursa