mamaplus

Femeile gravide și mămicile care alăptează pot ține post? Află răspunsul

-
//
04.12.2019

Femeile gravide trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației, mâncând echilibrat, din toate grupele alimentare, de la fructe și legume până la carne și pește.

Din această cauză, o perioadă îndelungată de post alimentar, așa cum este el recomandat de biserica ortodoxă, fără carne, pește, lapte și ouă, nu este benefică pentru făt în timpul sarcinii. Mai ales în primul trimestru, atunci când bebelușul are nevoie de toate resursele pentru a se dezvolta sănătos. Așa că, foarte probabil, nu veți întâlni un doctor care să vă spună că este în regulă să postiți în perioada sarcinii.

De altfel, nici nu este absolut necesar. Dacă vei întreba preotul, el îți va spune că atât femeile gravide, cât și mamele care alăptează nu fac vreun păcat dacă nu țin post. Nici copiii nu trebuie să țină, până când nu împlinesc 7 ani și cum tu ești cea care întinde masa mare și împărătească pentru bebeluș, ești de asemenea scutită.

De ce este atât de important să mănânci lapte, brânză, ouă și carne:

Toate aceste alimente sunt cea mai bună sursă de proteine și nu pot fi înlocuite în totalitate cu altceva. De asemenea, ele conțin și o cantitate însemnată de calciu, atât de important pentru dezvoltarea oaselor bebelușului. Vitamina D este esențiala pentru ca bebele să se nască fără malformații și dacă vara corpul o obține ușor prin expunerea la soare, iarna o ia din gălbenușul de ou și pește. 

Dacă totuși te hotărăști să ții post, chiar și pentru o perioadă redusă, există câteva alimente recomandate la care ai putea apela. Multe proteine, dar și alte substanțe nutritive găsești în leguminoase: fasole, năut, mazăre, linte. Poți paria și pe avocado și cereale integrale. Și, desigur, nu uita de marea categorie a nucilor și semințelor. În ceea ce privește vitamina D, aceasta se găsește și în ciuperci, pe care le poți consuma cu încredere.

La ce să fii atentă dacă ții post:

În primul rând trebuie să știi că nu s-a efectuat până acum niciun studiu care să demonstreze că bebelușul este cu adevărat influențat negativ de faptul că ții post. Au fost efectuate unele studii care au arătat că există o tendință ca bebelușii să aibă greutate mai mică la naștere, însă rezultatele nu au fost concludente.

Înainte de a ține post trebuie să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că nu suferi de anemie sau diabet gestațional care ar putea fi influențate negativ printr-un regim alimentar restrictiv.

Postul ar trebui întrerupt de îndată ce ai una dintre următoarele simptome: amețeli, oboseală, constipație, stări de vomă, febră. De asemenea, ar trebui să te cântărești constant, să fii sigură că ai o curbă normală a creșterii în greutate. 

Dacă ai încercat să ții post și nu ai putut nu există niciun motiv să te simți prost. Organismele reacționează foarte diferit în timpul sarcinii și asta nu are nicio legătură cu poftele, credința sau „puterea” de a te abține. Dacă organismul îți transmite semnale puternice că are nevoie de un anumit aliment, atunci cel mai sigur este să îl asculți, acum el știe cel mai bine nutrienții necesari.