Sarcina este una dintre cele mai frumoase și fericite perioade din viața unei femei. Este o experiență unică, cu multe lucruri pozitive. Dar, pe parcursul întregului proces sunt și momente mai complicate.
Femeia trece prin 9 luni de sarcină, împărțite în 3 trimestre. Primul trimestru este o perioadă cu mulți hormoni, o revoluție a sentimentelor și emoțiilor. Corpul se pregătește să găzduiască bebelușul pe perioada celor 9 luni de sarcină. Dar nu toate femeile experimentează aceleași simptome și nici nu au același disconfort.
Realitatea este că nu există o singură lună care să fie mai grea decât restul. Unele sunt mai complicate și mai deranjante decât altele. Dar nu se poate spune că este pentru toate femeile la fel. Oamenii sunt unici și fiecare sarcină este, de asemenea, unică.
Tulburări frecvente în primul trimestru
La majoritatea femeilor, primele trei luni de sarcină sunt cele mai grele. Corpul este un focar de schimbări hormonale care provoacă simptome diferite, unele dintre ele fiind enervante. De asemenea, aceste luni sunt complicate, viitoarea mămică nu ar trebui să facă prea multe eforturi deoarece exista un risc mai mare de a pierde copilul.
Printre simptomele frecvente în primul trimestru de sarcină:
- Oboseală: din cauza hormonilor, cum ar fi progesteronul, femeile se simt obosite. În plus, apare dorința continuă de a dormi, din cauza "revoluției" hormonale care are loc.
- Greață și vărsături: Se crede că este din cauza hormonilor (gonadotropină și progesteron). Corpul reacționează la multe schimbări și sistemul digestiv devine mai lent. Aceste simptome dispar de obicei după primul trimestru, dar fac din aceste luni cele mai grele din sarcină pentru multe femei.
- Senzația de balonare: Aceasta apare din cauza întinderii mușchilor uterului.
- Dorința frecventă de a urina: Când crește, uterul apasă vezica și apare dorința constantă de a merge la toaletă.
- Amețeli și dureri de cap: Este de obicei cauzată de scăderea tensiunii arteriale și a creșterii circulației sângelui.
- Constipație: Acest simptom poate fi prezent pe tot parcursul sarcinii. Este recomandat să bei doi litri de apă pe zi și să ai o dietă echilibrată.
Tulburări frecvente în al doilea trimestru de sarcină
Pentru multe femei acest trimestru este cel mai ușor. Vărsăturile și greața au trecut. Nu apar kilogramele în plus la fel ca în al treilea trimestru. Cele mai dificile momente din acest trimestru sunt testele pentru a vedea dacă totul este bine și copilul se dezvoltă normal.
Simptomele frecvente în acest trimestru:
- Crampe: Sunt tipice pentru trimestrul doi de sarcină. Este nevoie de o dietă bogată în calciu și magneziu.
- Umflarea picioarelor și a mâinilor: din cauza retenției de lichide. Este bine să te odihnești și să ții picioarele mai sus decât corpul.
- Petele pe piele: Mai ales pe față și pe mâini.
- Congestie nazală: pentru a evita confuzia cu o răceală, asigură-te că nu ai alte simptome, cum ar fi febra. Dacă da, ar trebui să vizitezi medicul.
Tulburări frecvente în al treilea trimestru de sarcină
În ultimul trimestru de sarcină apar kilogramele în plus, deoarece copilul cântărește mai mult. Apar oboseala, durerile de spate, problemele cu somnul, etc. Dorința imensă de a-ți vedea bebelușul fac ca acest trimestru să pară nesfârșit.
Simptome frecvente care pot apărea în acest trimestru sunt:
- Hemoroizi: Pentru a evita acest lucru, ar fi binevenită o dietă bogată în fibre.
- Dureri de spate: Această problemă apare pentru că greutatea copilului crește.
- Dureri de coaste: Sunt provocate de dimensiunile uterului și ale mișcărilor fătului.
- Probleme de somn: Pentru că este greu să găsești o poziție confortabilă sau din cauza anxietății care apare înainte de naștere.
Știind toate aceste lucruri, este dificil să definești cea mai grea lună de sarcină. În general, cel mai greu este primul trimestru. Iar pentru unele femei poate fi al treilea. Dar nu este la fel pentru toate viitoarele mămici. Cel mai bine este să te bucuri de sarcină pentru că este ceva de neuitat!