mamaplus

Exercițiile fizice în sarcină pot scădea greutatea la naștere a bebelușului?

-
//
23.06.2021

O bună perioadă de timp a existat concepția greșită precum că exercițiile fizice în sarcină ar fi periculoase, deoarece ar putea cauza o serie de probleme atât mamei, cât și fătului. Odată cu efectuarea mai multor studii de specialitate, acum știm că este o practică sigură care oferă multe beneficii, chiar și în perioada postpartum. Este important să menționăm totuși faptul că următorii parametri se adresează femeilor sănătoase cu sarcini cu risc scăzut. Dacă nu este cazul tău, consultă medicul înainte de a începe sau continua orice plan de exerciții fizice.

Printre principalele beneficii ale practicării exercițiile fizice în timpul sarcinii se numără reducerea riscului de a dezvolta diabet gestațional, gestionarea durerilor de spate, pregătirea pentru naștere, pierderea mai rapidă în greutate după naștere și chiar reducerea riscului de depresie postpartum.

Exercițiile fizice în sarcină vor scădea greutatea la naștere a bebelușului?

Depinde. Efectuarea de exerciții de intensitate mică până la moderată este asociată cu o creștere a greutății la naștere a bebelușului. Aparent, acest lucru se întâmplă deoarece, în teorie, exercițiile fizice cresc aportul de oxigen și substanțe nutritive către făt.

În schimb, bebelușul se poate naște cu o greutate mai mică dacă exercițiile fizice sunt de intensitate ridicată. Din acest motiv, este mai bine să faci exerciții de intensitate scăzută sau moderată.

Exercițiile aerobice, cunoscute sub numele de cardio, sunt considerate a fi cele mai benefice în timpul sarcinii. În mod ideal, femeile însărcinate pot face în total 150 de minute de cardio pe săptămână, timp care poate fi împărțit în diferite moduri: de exemplu, 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână.

Cel mai bun mod de a evalua intensitatea este „testul vorbirii”. Dacă poți purta o discuție în timp ce faci mișcare, depui un efort redus până la moderat. Ține-o tot așa! Suprasolicitarea trebuie pe cât posibil evitată.