Chiar dacă am născut sau nu, am auzit cu toatele măcar o dată în viaţă expresia „eşti gravidă, să mănânci pentru doi!”. Şi poate chiar mamele noastre au făcut-o, însă acum aflăm cât neadevăr conţine acest sfat. Sau mai bine zis care e, de fapt, nuanţa potrivită. În sensul în care nu cantitatea de alimente trebuie să crească în timpul sarcinii, ci calitatea, ne spun medicii specialişti.
Poftele nu sunt un pretext!
Nu, categoric nu trebuie să vă îndopaţi zilnic cu tone de cartofi prăjiţi sau să goliţi vitrina la cofetărie doar pentru că veţi aduce pe lume un copil. În plus, o poftă nu este echivalentă cu o masă copioasă, ci doar să gustaţi puţin ca să vă potoliţi frustrarea.
„O alimentație corectă contribuie la sănătatea dumneavoastră și furnizează elementele nutritive necesare copilului, pentru o bună creștere și dezvoltare intrauterină”, vine cu argumente medicul primar Gheorghe Gică, specialist în obstetrică-ginecologie.
Ca o completare, tot cunoscutul medic ne explică şi faptul că nu există nicio formulă magică pentru o dietă perfect sănătoasă în sarcină. Dar putem să notăm pe carneţel nutrienţii pe care trebuie să-i includem în alimentaţia de mămică.
„Medicul care vă supraveghează sarcina vă va sfătui să luați un supliment de multivitamine în funcție de nevoile dvs, însă, alături de acesta este recomandabil să vă hrăniți corect”, mai spune Gheorghe Gică.
Ce e permis şi ce e interzis
În sarcină, este vital să vă asiguraţi necesarul de acid folic, o vitamină B care ajută la prevenirea defectelor de tub neural, anomalii ale măduvei şi ale creierului şi care previne riscul de naştere prematură. Îl găsiţi în cereale, legume cu frunze verzi citrice, fasole uscată, mazăre şi arahide.
Din lactate, somon şi spanac vă puteţi lua calciul necesar, iar proteinele le găsiţi în peşte şi ouă.
Fierul este de asemenea extrem de important pe perioada sarcinii, iar cele mai bune surse sunt carnea de pasăre, fructele cu coajă lemnoasă şi fructele uscate.
Iar dacă v-am enumerat, pe repede înainte, lista cu „aşa da”, vă voi spune şi ce anume trebuie să eliminaţi complet, pe lângă fumat şi alcool.
Laptele nepasteurizat, conservele, carnea şi ouălele nepreparate termic suficient, peştele oceanic, pateurile, legumele culese verzi şi coapte artificial şi fructe cu potenţial alergen cum sunt căpşunile, fructele de pădure sau alunele.
Greutatea optimă în sarcină
„Sarcina nu este o competiție pentru mâncat, iar scopul nu este creșterea rezervelor adipoase ale mamei, ci asigurarea nutrientilor necesari pentru o bună dezvoltare a fătului. Alimentația în timpul sarcinii trebuie să respecte un criteriu important: să fie una echilibrată”, completează ginecologul Gheorghe Gică.
Şi trebuie să ştiţi că sunt într-adevăr şi limite de greutate, chiar şi în sarcină, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie.
Astfel, dacă înainte de sarcină cântarul vă spune că vă încadraţi într-o greutate normală, creşterea medie ar trebui să fie în jur de 12 kilograme. Dacă însă aveţi probleme şi sunteţi supraponderală, recomandarea medicilor este să luaţi în greutate sub 10 kilograme.