Primavara este anotimpul în care se manifestă alergiile, iar pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune devine un adevărat chin să iasă în natură. Alergiile sezoniere afectează din ce în ce mai multe persoane, o categorie expusă fiind femeile însărcinate, deoarece în această perioadă sistemul imunitar trece prin schimbări radicale, iar între imunitate și alergii există o strânsă legătură. Studiile arată că aproximativ 20% din viitoarele mămici dezvoltă alergii în timpul sarcinii.

Cum afectează alergiile sezoniere sarcina:

Alergiile de sezon nu împiedică o femeie să ducă sarcina la termen, însă, conform studiilor, o treime din femeile care dezvoltă alergii în timpul sarcinii prezintă riscul de a se confunta, mai târziu, cu agravarea simptomelor. Pe de altă parte, copiii ai căror mame sunt alergice prezintă cu 30% un risc mai mare de a dezvolta, la rândul lor, reacții alergice, iar procentul se dublează dacă ambii părinți sunt alergici.

Simptomele alergiilor:

Principalele simptome ale alergiilor sunt strănutul, ochii înlăcrimați, congestia căilor nazale sau secreția nazală abundentă, tusea, dar și urticaria și mâncărimea pielii. Persoanele alergice sunt mult mai expuse dezvoltării sinuzitelor, bronșitelor, rinitelor și chiar astmului. Ceea ce este important de punctat este că, în funcție de alergenul responsabil, persoanele sensibile pot suferi șoc anafilactic. Femeile însărcinate trebuie să-și anunțe medicul dacă se confruntă cu oricare dintre aceste simptome sau să-l înștiințeze cu privire la posibilitatea apariției alergiei de sezon, dacă în trecut au dezvoltat episoade alergice.

Cauzele apariției alergiilor:

Alergiile apar ca urmare a intrării în contact cu alergenii și reprezintă reacția de apărare a organismului. În mod normal, alergenii sunt inofensivi, însă sistemul imunitar al anumitor persoane, ca urmare a unei dereglări, le identifică drept nocive și dezvoltă mecanisme de apărare împotriva acestora. Principala cauză a alergiilor este polenul florilor, însă și praful, mucegaiul și înțepăturile de insecte pot fi responsabile de apariția acestora.

Cum previi contactul cu alergenii cunoscuți:

Este important ca fiecare persoană să știe la ce anume este alergică și să evite contactul pe cât posibil cu alergenul respectiv. Cu toate că există tratamente antihistaminice, nu este recomandat ca în sarcină să se apeleze la acestea. Dacă simptomele sunt grave, atunci medicul va evalua severitatea acestora raportată la eventualele riscuri asupra fătului și va decide o schemă de tratament.

Este important ca viitoarele mămici să evite ieșirile în natură atunci când bate vântul sau la primele ore ale dimineții, deoarece atunci nivelul de polen în aer este ridicat. De asemenea, este de preferat să se evite activitățile solicitante în aer liber. Totodată, se recomandă purtarea măștilor speciale care pot fi achiziționate din farmacii, astfel încât căile respiratorii să fie protejate.

O altă variantă care poate fi aplicată în interiorul locuinței sunt filtrele de purificare a aerului, acestea având rol de a îndepărta bacteriile și microorganismele ce pot înrăutăți reacția alergică. Se recomandă a nu se sta în casă cu aceleași haine cu care s-a ieșit în natură.